Zatvori
Poslovni Puls
24/06/2014

RBA analitičari: Jesen će donijeti novi rast nezaposlenosti

U skladu s našim očekivanjima na što je ukazivao i pad broja nezaposlenih osoba u svibnju od 29.941 osoba i službena stopa nezaposlenosti zabilježila je pad treći mjesec za redom na mjesečnoj razini. Prema najnovijim rezultatima Državnog zavoda za statistiku stopa nezaposlenosti u svibnju je iznosila 19,6%, u usporedbi s 21,1% u travnju...

Pad stope nezaposlenosti u svibnju posljedica je uglavnom uobičajenih sezonskih kretanja, odnosno povećane potražnje za sezonskim radnicima što pozitivno utječe na mjesečne promjene broja nezaposlenih. Prema podacima HZZ-a u razdoblju od veljače do svibnja gotovo 27% prijavljenih slobodnih radnih mjesta odnosilo se na sezonske poslove.

U odnosu na svibanj 2013. godine registrirana stopa nezaposlenosti ostala je na istoj razini. Na blago povoljnija kretanja ukazuje i statistika prema kojoj je u razdoblju od siječnja do svibnja ove godine bilo prijavljeno 1,7 tisuća slobodnih radnih mjesta na sezonskim poslovima više nego tijekom prvih pet mjeseci 2013.

"U nekoliko idućih mjeseci također možemo očekivati smanjenje stope nezaposlenosti uslijed sezonskog zapošljavanja, no već krajem ljeta i s početkom jeseni sezonski radnici će se početi vraćati u registriranu nezaposlenost pa će uobičajeno stopa nezaposlenosti rasti. Međutim, kretanja su nepovoljna i kad izuzmemo sezonske oscilacije. Naime, s obzirom na očekivani pad gospodarstva u ovoj godini, ne treba očekivati ni oporavak tržišta rada pa bi prosječna stopa nezaposlenosti mogla biti iznad stope u 2013. godini (21% vs 20,3%)", objavili su danas RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram