Zatvori
Poslovni Puls
27/06/2014

Od idućeg tjedna niže cijene poziva u roamingu

Od 1. srpnja u zemljama EU/EEA, pa tako i u Hrvatskoj, svim korisnicima mobilnih mreža obračunavat će se 21 do 55 posto niže cijene roaminga ili gostovanja u drugim mobilnim mrežama, pri čemu će najveći pad cijena biti za podatkovni promet u roamingu, najavili su iz Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM)...

Novo sniženje cijena u roamingu, za govorne, SMS i podatkovne usluge, koje počinju i završavaju unutar područja EU/EEA, ovisno o vrsti usluge kreće se od 21 do 55 posto i sukladno je obvezama iz Uredbe o roamingu u javnim pokretnim komunikacijskim mrežama u EU.

Tako će od 1. srpnja maksimalne (dozvoljene) cijene ili Eurotarifa za roaming za odlazni poziv biti 21 posto povoljnije nego do 30. lipnja, odnosno cijena će s PDV-om iznositi 1,81 kuna po minuti, dok će 27 posto biti jeftiniji dolazni pozivi u roamingu i iznositi 0,48 kuna po minuti. SMS poruke imat će 25 posto nižu cijenu ili 0,57 kuna po poruci, dok za najvećih 55 posto pojeftinjuje podatkovni promet u roamingu, na 1,91 kunu po megabajtu.

Iz HAKOM-a ističu da je u pozivima obračunska jedinica 1 sekunda uz mogućnost naplate za uspostavu poziva u trajanju od najviše 30 sekundi.

Riječ je dakle o maksimalno dopuštenim cijenama u roamingu po spomenutoj uredbi EU-a, čega će se, kako se doznaje, pridržavati i sva tri telekoma-mobilna operatora u Hrvatskoj, iz kojih poručuju i da će se svim njihovim korisnicima pri putovanju u druge zemlje (i mreže) automatski, ako drugačije ne zatraže, uključivati spomenuta osnovna Eurotarifa za roaming.

Sniženja se odnose i vrijede samo na području zemalja EU/EEA kojeg čine Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Hrvatska.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram