Zatvori
Poslovni Puls
27/06/2014

Rast industrijske proizvodnje peti mjesec zaredom

Prema posljednjim podacima DZS-a i u svibnju je industrijska proizvodnja nastavila s pozitivnim godišnjim stopama rasta. Tako je rast u svibnju iznosio 1,2% (prema kalendarski prilagođenim indeksima) što je snažniji rast od očekivanja. Navedeni rast predstavlja ubrzavanje rasta u odnosu na mjesec ranije (u travnju je industrijska proizvodnja bila viša za 0,6% na godišnjoj razini) dok je na mjesečnoj razini zadržala istu razinu. Promatrano u razdoblju od siječnja do svibnja industrijska proizvodnja je zabilježila rast od 1,3% u odnosu na isto razdoblje lani...

Uzmemo li u obzir podjelu prema kategorijama GIG-a godišnji rast industrijske proizvodnje se nastavlja u kategorijama intermedijarnih proizvoda (+1,9%) te netrajnih proizvoda za široku potrošnju (+1,3%) što bi moglo biti posljedica smanjenja njihovih zaliha u prošloj godini te se povećanjem proizvodnje obnavljaju iscrpljene zalihe. Međutim, unatoč godišnjem rastu zaliha u prošloj godini nastavljen je rast i proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju od +10,2% pa bi rast proizvodnje trajnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju mogao biti posljedica nastavka rasta izvoza. S druge strane proizvodnja energije nastavlja s negativnim godišnjim stopama rasta (-9,9%). Kapitalni proizvodi su također zabilježili rast drugi mjesec za redom od 7,2% što također može ukazivati na postupni oporavak inozemne potražnje za ovim proizvodima.

Prema kategorijama NKD-a prerađivačka industrija nastavlja niz pozitivnih godišnjih stopa rasta (+4,6%) što bi moglo biti posljedica iscrpljivanja zaliha u prošloj i ovoj godini te rasta izvoza. Pri tome je snažniji godišnji rast zabilježen u kategoriji proizvodnje odjeće (+32,1%), osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (+36,5%), gume i plastike (+24,8%), proizvodnje metala (+24,0%) te računala i elektroničkih i optičkih proizvoda (+27,7%) dok je i proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (pretežito brodogradnja) zabilježila pozitivnu godišnju stopu rasta od 3,9% po prvi puta od rujna 2012.

"Industrijska proizvodnja će u nastavku godine i dalje biti pod negativnim utjecajem slabe domaće potražnje i nekonkurentnosti izvozne industrije. Međutim, pozitivan doprinos bi ipak mogao doći od polaganog oporavka zemalja u okruženju, ali i kao posljedica baznog efekta", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram