Zatvori
Poslovni Puls
27/06/2014

Različite hrvatske i slovenske reakcije na Todorićevo preuzimanje Mercatora

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak čestitao je Agrokoru na uspješnoj transakciji preuzimanja slovenskog trgovačkog lanca Mercator te rekao kako se nada pozitivnim efektima i za hrvatsku trgovinu i industriju...

"Trebamo čestitati na toj transakciji i uspjehu, očito da nije bilo lako. Mislim da to daje perspektivu svima onima, ne samo koji su u koncernu, nego i široj hrvatskoj industriji, da se pokaže konkurentnim i da iskoriste distributivni lanac koji je često presudan u udjelima na tržištu koje pojedini proizvod zauzima", izjavio je Vrdoljak i dao potporu toj transakciji.

"Iskreno se nadam pozitivnim efektima i za hrvatsku trgovinu i industriju", dodao je ministar gospodarstva.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) ocijenila je da se preuzimanjem Mercatora jača i uloga Agrokora na regionalnom tržištu te da se povezivanjem Agrokora i Mercatora dobiva nova kvaliteta i korist za gospodarstva i Hrvatske i Slovenije.

"Ovim proširenjem dolazi do mogućnosti za pojačanim plasmanom hrvatskih proizvoda u zemljama okruženja u kojima je Mercator poslovao. Preuzimanje Mercatora bi trebalo imati pozitivne učinke i iz razloga što bi se njime stvorio veliki regionalni lanac, koji bi mogao konkurirati i natjecati se s ostalim snažim europskim lancima te tako dodatno pridonijeti jačanju gospodarstava i Hrvatske i Slovenije", ističe potpredsjednik HGK za gospodarstvo, međunarodne i EU poslove Domagoj Juričić.

Slovenska premijerka Alenka Bratušek povodom najavljenog završetka transakcije kojom je 53 posto dionica Mercatora slovenski trgovački lanac došao u većinsko vlasništvo koncerna Agrokor, naglasila je da je njena vlada prije toga napravila sve da se u Mercatoru sačuvaju radna mjesta.

"Ja nisam vidjela kupoprodajni ugovor, ali sam napravila sve što sam mogla napraviti", rekla je Bratušek na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Prodaja Mercatora koncernu Agrokor najgori je oblik tajkunskog preuzimanja, rekao je novinarima Dejan Židan, predsjednik Socijalnih demokrata (SD). On se poslu s Agrokorom protivi jer će, kako tvrdi, novi vlasnik smanjiti broj zaposlenih i umjesto slovenskih proizvoda u Mercatorovim trgovinama prodavati više hrvatskih, osobito iz Agrokorova proizvodnog programa.

Predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Franci Bogovič izjavio je pak da bi prodaju Mercatora koncernu Agrokor trebalo spriječiti. "Kupoprodajni ugovor davno je trebalo poništiti te započeti s novim postupkom prodaje i to pod promijenjenim uvjetima", navela je u izjavi SLS.

Prodaja Mercatora koncernu Agrokor klasičan je slučaj kako se poduzeća ne traba prodavati, a da je postupak prodaje ponovljen, za Mercator bi se bio našao povoljniji strateški kupac, smatra Slovenska pučka stranka.

Protiv okončanja prodaje izjasnili su se ponovno i slovenski sindikati koji su od premijerke Bratušek početkom tjedna zahtijevali da se prodaja zaustavi odnosno cijeli proces do daljnjega odgodi, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram