Zatvori
Poslovni Puls
30/06/2014

Ako mislite kupiti stan ili kuću - požurite!

Ne čekajte iduću godinu ako ste mislili kupiti novi stan: vrlo izvjesno da će vas ta kupnja od prvog dana 2015. doći pet do šest posto više nego sada. Od prvog dana iduće godine Hrvatska je dužna primjenjivati EU direktivu po kojoj se i građevinsko zemljište oporezuje s 25 posto PDV-a umjesto sa sadašnjih pet posto poreza na promet nekretnina...

U cijeni stana, zemljište sudjeluje od 19 do 25 posto, pa bi tako jedan novi stan od šezdesetak kvadrata vrijedan 120.000 eura, dogodine mogao, prema okvirnoj procjeni, zbog “zamjene” poreza na promet nekretnina PDV-om na vrijednost zemljišta, poskupjeti i za 5715 eura na 125.715 eura.

Sada se na tridesetak tisuća eura vrijednosti zemljišta u cijeni tog stana naplaćuje pet posto poreza na nekretnine ili 1428 eura, dok će dogodine PDV od 25 posto iznositi 7143 eura.

To je dodatni porezni teret od 5715 eura ili 43.377 kuna, koji će konačnu cijenu stana napumpati za 4,8 posto.

Ako se zna da je lani u Hrvatskoj prodano točno 1997 novih stanova, jasno je da PDV nikako neće povećati tu brojku. Dapače. I dok neki stručnjaci smatraju da dogodine neće rasti cijene stanova, jer ih ionako nema tko kupiti i da će građevinari morati posegnuti u dio vlastite zarade, a ne dizati cijene da bi privukli kupce, drugi misle da se povećanje cijena neće moći izbjeći, piše Slobodna Dalmacija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram