Zatvori
Poslovni Puls
30/06/2014

Nakon Financial Timesa i AFP udario po Milanovićevoj vladi

Godinu dana nakon što se Hrvatska pridružila Europskoj uniji, s nadom da će joj članstvo donijeti nagli ekonomski uspon, ekonomija zemlje i dalje je jedna od najslabijih u EU, zaglibljena u dubokoj recesiji i sa stopom nezaposlenosti od 20 posto...

"Ova jadranska zemlja s ukupno 4,2 milijuna stanovnika, u kojoj je čak polovica mladih nezaposlena, bilježila je gospodarski pad u 10 posljednjih kvartala, a samo je Grčka imala veći pad od 2009. do 2013. godine", piše AFP.

U prvom kvartalu ove godine, Hrvatska je zabilježila gospodarski pad za 0,4 posto u usporedbi s istim periodom prošle godine, prije nego što se pridružila EU.

Vlada lijevog centra na čelu sa premijerom Zoranom Milanovićem nadala se da će članstvo u Uniji potaknuti strana ulaganja, ali u odnosu na godinu prije pristupanja prošlog srpnja, izravna strana ulaganja u 2013. u Hrvatskoj pala su za 60 posto.

Stručnjaci kažu da investitori zaziru od čestih izmjena zakona, visokih nameta, krutih zakona o radu i nesigurnosti investicija, navodi agencija.

"Hrvatska mora uložiti zaista velike napore kako bi unaprijedila konkurentnost i poslovno okruženje da bi privukla izravna strana ulaganja", ocjenjuje Timothy Ash, glavni analitičar "Standard banke" za nova tržišta.

Za razliku od Bugarske i Rumunjske, koje su se EU pridružile 2007. godine, Hrvatska je pristupila u jeku globalne financijske krize, kada banke nisu bile toliko spremne ulagati kapital, podsjeća AFP.
Ash upozorava da Hrvatska, kojoj turizam donosi 15 posto ukupnog BDP-a, previše ovisi strancima koji dolaze na odmor.

Investitori za ovakvu situaciju ne krive EU, već hrvatske vlasti, koje su spore u poduzimanju prijeko potrebnih reformi, pogotovu s obzirom na neučinkovit i preglomazan javni sektor koji zapošljava oko 400.000 ljudi.

Nestabilna politička situacija ne pomaže provođenju reformi, s duboko podijeljenom i vrlo nepopularnom vladajućom strankom, zaključuje francuska agencija.

Izvor: AFP/Index.hr

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram