Zatvori
Poslovni Puls
30/06/2014

Rast anketne stope nezaposlenosti u prvom kvartalu

U prvom tromjesečju ove godine anketna stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj porasla je na 18,8 posto, u odnosu na 17,5 posto iz posljednjeg kvartala prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku...

"Rast anketne stope nezaposlenosti prati kretanja registriranih nezaposlenih osoba na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Naime, broj registriranih nezaposlenih osoba rastao je u siječnju i veljači, a zaustavljen je tek u ožujku", navode analitičari Raiffeisen banke u osvrtu na ove podatke koje DZS provodi na temelju metodologije Međunarodne organizacije rada (ILO).

Iz RBA ističu da je u protekle dvije godine vidljivo značajno smanjenje razlike između registrirane i anketne stope nezaposlenosti - s razina od oko 5 do 6 postotnih bodova prije krize razlika se smanjila na otprilike 3 postotna boda. U ožujku je, primjerice, registrirana stopa nezaposlenosti iznosila 22,3 posto.

"Tome je zasigurno pridonijelo uvođenje reda u poslovanje poduzeća i smanjenje sive ekonomije", ocjenjuju analitičari RBA, uz pojašnjenje da razlike između registrirane i anketne stope nezaposlenosti postoje zbog različitih metodoloških karakteristika, prvenstveno zbog razlike u definiciji nezaposlene osobe.

Naime, dok se u podacima registrirane stope nezaposlenosti uzimaju nezaposleni koji ispunjavaju kriterije za prijavu kod HZZ-a, u anketi o radnoj snazi nezaposlene osobe su one koje u tjednu anketiranja nisu obavljale posao za koji su bile plaćene u novcu ili u naturi, kao i osobe koje su aktivno tražile posao u razdoblju od četiri tjedna prije anketiranja, eventualni ponuđeni posao mogle bi početi obavljati u sljedeća dva tjedna ili su pronašle posao na kojem će uskoro početi raditi.

Analitičari RBA ukazuju i na blago pozitivnije trendove u kretanju stope aktivnosti i stope zaposlenosti.

"Prema anketi o radnoj snazi, stopa aktivnosti, koja pokazuje udio aktivnog stanovništva u radno sposobnom stanovništvu, iznosi 52,2 posto, dok je u posljednjem lanjskom tromjesečju bila 43,7 posto", navode analitičari RBA.

Ističu i to da je stopa zaposlenosti, koja pokazuje udio zaposlenih osoba u radno sposobnom stanovništvu, porasla na 42,4 posto, dok je u posljednjem tromjesečju prošle godine iznosila 36,1 posto.

Ukupno radno sposobno stanovništvo starije od 15 godina iznosi, prema podacima DZS-a, 3,595 milijuna osoba, od čega je 1,87 milijuna aktivnih - zaposlenih i nezaposlenih - a 1,71 milijun neaktivnih.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram