Zatvori
Poslovni Puls
02/07/2014

Lalovac: Fiskalizacija je pokazala da do sada nije bilo fair-playa

Iako priznaje da je deficit središnje države od 16,2 milijarde kuna u 2013. visok, ministar financija Boris Lalovac istaknuo je kako se vlada odlučila na mjere kojima je pomogla poduzetnicima, uz održavanje socijalnih davanja i razine mirovina...

Obrazlažući u Saboru izvješće o izvršenju lanjskoga državnog proračuna, Lalovac se pohvalio učincima fiskalizacije, koji, istaknuo je, otvaraju pitanje jesmo li svih ovih godina imali poštenu utakmicu na domaćem tržištu.

U ugostiteljstvu je prijavljeno dvije milijarde 600 milijuna oporezivih isporuka ili 40 posto više nego godinu prije, a u trgovini 5 milijardi i 200 milijuna ili 14 posto, rekao je Lalovac.

Pri tome je opovrgnuo tvrdnje HDZ-ovca Ivana Šukera da je deficit veći od prikazanog i da su brojke namještene. To su brojke iza kojih stoji postupak koji se provodi prema pravilima Europske unije. Sada smo u EU i ne može se računati kako su to radile prijašnje vlade, istaknuo je Lalovac.

Proračunski su prihodi lani iznosili 108,8 milijardi kuna, dok su rashodi iznosili 125,1 milijardu kuna, pa je deficit bio oko 16,2 milijarde kuna. Ostvareno je 1,5 posto manje prihoda od planiranih, 0,9 posto manje nego 2012.

Najveći dio smanjenja prihoda odnosi se na manje prihoda od poreza na dobit za 1,3 milijardu kuna, a Vlada tumači da je to posljedica poticanja investicija kroz oslobađanje od plaćanja poreza na reinvestiranu dobit. Ukupni rashodi planirani su u iznosu od 126,8 milijardi kuna, a izvršeno je 125,1 milijardu kuna, 98,6 posto plana.

U odnosu na 2012. rashodi su povećani za 5,2 milijarde kuna ili 4,4 posto, prije svega zbog uplate doprinosa proračunu Europske unije u iznosu od 1,8 milijardi kuna te zbog sanacije zdravstvenih ustanova od 3,3 milijarde kuna. Rashodi za zaposlene pali su za 700 milijuna kuna, a materijalni rashodi za 230 milijuna kuna, no taj učinak anuliran je povećanjem kamata zbog preuzimanja određenih dugova, tumači Vlada.

Deficit u 2013. godini je za 6,2 milijarde kuna veći u odnosu na godinu prije. Zbog lošijeg ostvarenja gospodarskih kretanja od očekivanih, u 2013. udjel ostvarenih rashoda u ostvarenom BDP-u povećan je za 0,2 postotna boda, navodi se u izvješću, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram