Zatvori
Poslovni Puls
04/07/2014

Njemačka po prvi put uvodi institut nacionalne minimalne plaće

Njemački parlament odobrio je uvođenje instituta minimalne plaće na razini države, koja će iznositi 8,50 eura po satu, što je više nego u SAD-u i Velikoj Britaniji, a stupa na snagu 1. siječnja iduće godine, javljaju svjetski mediji...

Donji dom njemačkog parlamenta, Bundestag, prihvatio je tu mjeru s 535 od 601 zastupnika koji su glasovali. Bundestag ima ukupno 631 zastupnika. Njemačka kancelarka Angela Merkel prihvatila je ključni uvjet socijaldemokrata za formiranje velike koalicije - zahtjev za uvođenjem univerzalne minimalne plaće u studenome prošle godine.

Kancelarkini kršćanski demokrati (CDU) pobijedili su na parlamentarnim izborima održanim 22. rujna 2013., ali im je većina potrebna za formiranje vlade izmaknula za dlaku pa su bili prisiljeni pregovarati sa SPD-om o velikoj koaliciji i pristati na taj uvjet kojemu su se prije protivili. U tim je pregovorima čelnik socijaldemokrata Sigmar Gabriel opetovano isticao da je ključni uvjet njegove stranke uvođenje minimalne plaće na razini države od najmanje 8,50 eura po satu, kako bi se pomoglo sve većem broju siromašnih u Njemačkoj.

Međutim, nekim će sektorima biti dopuštena odgoda uvođenja minimalne plaće na dvije godine kako bi se imali vremena prilagoditi. Osim toga, određene skupine ljudi kao što su stažisti, dugotrajno nezaposleni i mlađi od 18 godina mogu biti manje plaćeni.

Sporazum je dobio pohvale onih koji vjeruju da će to stvoriti poštenije tržište rada i smanjiti broj poslova s tako niskom plaćom da se od nje ne može živjeti. Drugi, pak, strahuju da će minimalna plaća na razini države smanjiti broj radnih mjesta, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram