Zatvori
Poslovni Puls
04/07/2014

RWE drži gotovo 5 postotni udio na hrvatskom energetskom tržištu

Tvrtka RWE Energija ovih dana obilježava prvu godinu poslovanja u Hrvatskoj u segmentu ponude električne energije kućanstvima tijekom koje se približila 5-postotnom udjelu na ukupnom tržištu jer ju je za opskrbljivača odabralo više od 75 tisuća kućanstava i 2.500 poslovnih subjekata, istaknuli su čelnici tvrtke na današnjoj konferenciji za novinare...

Prihod RWE Energije u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 110 milijuna kuna, što znatno premašuje ukupni lanjski prihod od 70 milijuna kuna pa se očekuje da će do kraja godine biti i 300 posto viši nego prošle godine, podaci su koje su iznijeli glavni izvršni direktor RWE Hrvatska Karl Kraus i predsjednik Uprave RWE Energije Zoran Miliša.

RWE, kako su istaknuli, ostaje kod zacrtanog cilja da do kraja 2016. zauzme 10 posto ukupnog tržišta električne energije u Hrvatskoj.

S obzirom da im je prva godina poslovanja donijela više od svih očekivanja, vjeruju da je taj cilj itekako dostižan, tim više što se nadaju i povećanju broja korisnika, posebno poslovnih, pri čemu će nastojati zadržati sigurnost i kvalitetu isporuke, kao i politiku konkurentnih cijena u odnosu na druge opskrbljivače.

To, unatoč relativno stalnom padu veleprodajnih cijena električne energije po Eurostatovim podacima od ljeta 2011. do danas, kada su cijene dosegnule dno, kaže Kraus i neće biti baš jednostavno jer nove investicije koje trebaju poboljšati i dodatno osigurati europski elektroenergetski sustav traže i više cijene, a i cijene struje za domaćinstva u Hrvatskoj su u odnosu na prosjek EU28 znatno niže.

Ta je cijena u EU28 otprilike na razini nešto malo manjoj od 0,15 eura po kilovatsatu (kWh), a u Hrvatskoj je nešto malo iznad 0,10 eura/kWh, čime se svrstava među sedam zemalja s najnižim cijenama. Iza Hrvatske su primjerice Mađarska, Finska, Estonija, Bugarska i druge, dok najskuplju struju, između 0,20 i 0,25 eura/kWh, plaćaju na Cipru i u Irskoj.

U formiranju cijene RWE će se stoga, kao i do sada, voditi osluškivanjem i praćenjem trendova na globalnom, europskom, ali i hrvatskom tržištu gdje to, osim o trendovima, ovisi i o kupovnoj moći stanovništva, kazao je Kraus.

Miliša dodaje da u Hrvatskoj još čekaju određena poboljšanja uvjeta poslovanja i regulative, pa tako i povoljniju cijenu uravnoteženja, koja je tri do deset puta veća nego u zemljama jugoistočne Europe, a i cijene iz obnovljivih izvora daleko su iznad tržišnih. Bilo bi dobro da do kraja godine u potpunosti proradi i osnovna burza električne energije, kao i da se konačno stvori jedinstveni račun i poboljša upravljanje mjerenja potrošnje, rekao je Miliša.

Zaključno je kazao da je RWE svojim korisnicima u poplavljenim područjima županjske i brodske Posavine otpisalo račune za tri mjeseca (svibanj, lipanj i srpanj), a riječ je o ukupnom iznosu od 500 tisuća kuna.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram