Zatvori
Poslovni Puls
07/07/2014

Hrvatski građevinski sektor u potpunosti uništen

HUP-ova Udruga poslodavaca graditeljstva i Sindikat graditeljstva Hrvatske upozorili su danas da je u posljednjih šest godina u građevinarstvu i građevinskoj industriji izgubljena trećina radnih mjesta, no da je, unatoč tome, zanemarivo mali broj mjerodavnih tijela odgovorio na njihovu inicijativu da se to stanje popravi...

Od 2008. broj zaposlenih u građevinarstvu smanjen je sa 108.000 na 72.000, dakle 33 posto, djelatnost graditeljstva i industrije građevinskog materijala je na koljenima, upozorio je predsjednik Sindikata Ivan Kovačić na konferenciji za novinare.

Zbog teškog stanja u građevinskom sektoru Sindikat i Udruga su početkom lipnja na 200-tinjak mjerodavnih adresa poslali svoju Inicijativu – fer cijene u graditeljstvu u kojoj su upozorili na to stanje te predložili mjere da se ono popravi, no odaziv je "poražavajući".

Inicijativom se traži izmjena Zakona o javnoj nabavi, da kriterij za odabir ponuditelja bude najbolja, a ne jedino najjeftinija ponuda.

Predsjednik Udruge Mirko Habjanec upozorava i na problem nelojalne konkurencije, isplata 'na ruke'. Nemoguće je da jedan inženjer dobije plaću od 12 tisuća kuna, a drugi je prijavljen na najnižu te ostatak dobije na ruke, ističe Habjanec i poručuje kako je isplata plaće na crno "smrt gospodarstva".

Udruga i Sindikat u svojoj Inicijativi – fer cijene u građevinarstvu traže i kreiranje mjera protiv osnivanja "jednokratnih tvrtki", donošenja zakona o sprječavanju rada na crno, uspostavu kvalitetnog sustava provjere sposobnosti i kvalitete ponuditelja, stabilne uvjete poslovanja, brzo usvajanje EU direktiva, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram