Zatvori
Poslovni Puls
08/07/2014

Depoziti stanovništva dosegli 163,5 milijardi kuna

Prema posljednjim podacima HNB-a, u svibnju su ukupni depoziti poslovnih banaka zabilježili blagi mjesečni pad drugi mjesec za redom. Tako su ukupni depoziti (depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) na kraju svibnja iznosili 234,3 milijardi kuna što u odnosu na travanj predstavlja smanjenje za 37,6 milijuna kuna. ..

Pad na mjesečnoj razini prvenstveno je posljedica pada ukupnih štednih i oročenih valutnih depozita koji su na mjesečnoj razini zabilježili pad za 0,6% odnosno smanjeni su za 968,5 milijuna kuna dok su ukupni štedni i oročeni kunski depoziti zabilježili rast za 0,3% odnosno 141,6 milijuna kuna. U svibnju su tako štedni i oročeni kunski depoziti narasli na 42,8 milijardi kuna dok su oni valutni iznosili 151,8 milijardi kuna. U odnosu na isti mjesec prošle godine, u svibnju je nastavljen rast ukupnih depozita i to za 2,6% odnosno 6 milijardi kuna. S obzirom da devizni depoziti čine oko 78% ukupnih štednih i oročenih depozita rast tečaja EUR/HRK (+0,33%) na godišnjoj razini pridonio je rastu njihovog kunskog izraza. Nadalje, godišnjem rastu depozita prvenstveno je pridonio rast depozita stanovništva koji u ukupnim depozitima čini udio od gotovo 84% dok su depoziti poduzeća, lokalne države, ostalih financijskih posrednika i društva za osiguranje i mirovinskih fondova zabilježili godišnje stope pada.

Pri tome su depoziti stanovništvu dosegli 163,5 milijardi kuna što je 1,9% više u odnosu na isti mjesec prošle godine odnosno predstavlja rast za 3,1 milijarde kuna. Depoziti poduzeća su s druge strane iznosili 23,2 milijarde kuna što predstavlja godišnji pad od 1,1% (- 268,3 milijuna kuna), javljaju RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram