Zatvori
Poslovni Puls
09/07/2014

Promijenjena metodologija izračuna podataka o robnoj razmjeni

Jučerašnjom objavom konačnih podataka o robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom za travanj DZS je revidirao podatke za prošlu i ovu godinu. Promijenjena je metodologija izračuna koja uključuje i vrijednosti trgovine ispod praga uključivanja (1,2 milijuna kuna), a koje su procijenjene na osnovi podataka o isporukama i stjecanjima dobara u zemlje članice/iz zemalja članica EU-a dobivenih od Porezne uprave Republike Hrvatske...

Pri tome se značajnije promjene odnose na razdoblje od ulaska RH u EU odnosno od srpnja 2013. Godine. Podaci o robnoj razmjeni koji nisu revidirani posljednjim priopćenjem (odnosi se na godine prije 2013.) nisu usporedivi s posljednje objavljenim podacima.

Prema posljednjim podacima DZS-a o robnoj razmjeni s inozemstvom za travanj zabilježen je rast izvoza od 15,9% te rast uvoza od 12,6%. Deficit robne razmjene povećan je tako za 9,08% te je iznosio 711,7 milijuna eura. Vrijednost izvoza roba u travnju iznosila je 830 mil. eura, dok je uvoz roba iznosio 1,5 mlrd. eura, a pokrivenost uvoza izvozom 54%. U prva četiri mjeseca deficit robne razmjene iznosio je 2,3 mlrd. eura što je 10,8 mili eura ili 0,5% manje nego u istom razdoblju lani. Vrijednost plasiranih roba u inozemstvo u promatranom razdoblju iznosila je 3,2 mlrd eura (+14,9%), a uvezenih 5,5 mlrd eura (+7,9%).

S obzirom na nižu bazu u prvoj polovici prošle godine godišnji rast izvoza u prva četiri mjeseca zabilježile su gotovo sve kategorije prema NKD-u. Tako je poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo zabilježila rast izvoza od 41%, rudarstvo i vađenje 31,9%, prerađivačka industrija 12,2%, opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija 153,1% dok je jedino djelatnost opskrbe vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te sanacije okoliša zabilježile pad izvoza od -6,3% u odnosu na isto razdoblje lani. Iako je većina djelatnosti prerađivačke industrije zabilježila rast izvoza vrijednosno najznačajnija izvozna djelatnost proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda zabilježila je pad od 19,3%. Važnost jačanja konkurentnosti ogleda se i u činjenici da prema NKD-u jedino proizvodnja ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda te proizvodnja gotovih metalnih proizvoda ima veći izvoz od uvoza. Gotovo sve kategorije, osim rudarstva i vađenja koji bilježi pad od -39,7%, bilježe godišnje stope rasta uvoza u promatranom razdoblju.

"Iako će uvoz roba i dalje biti ograničen slabom domaćom potražnjom, a značajniji izvoz niskom konkurentnošću, na razini cijele 2014. godine očekujemo pozitivne stope rasta i izvoza i uvoza pri čemu bi stopa izvoza mogla nadmašiti stopu uvoza", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram