Zatvori
Poslovni Puls
09/07/2014

Vrdoljak kritizira Vladu: Propustili smo odmah uvesti reforme!

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas je u razgovoru za poslovnu televizijsku postaju CNBC kazao kako je Vlada sporo reagirala i propustila uvesti reforme ranije kako bi suzbila recesiju u Hrvatskoj, koja ulazi u šestu godinu...

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas je u razgovoru za poslovnu televizijsku postaju CNBC kazao kako je Vlada sporo reagirala i propustila uvesti reforme ranije kako bi suzbila recesiju u Hrvatskoj, koja ulazi u šestu godinu.

Proteklih šest godina recesije bilo je vrlo teško za privatni sektor, izjavio je Vrdoljak, dodavši da je sadašnja Vlada „propustila prvu godinu svog mandata".

„Trebalo je u prvoj godini uvesti reforme koje smo morali učiniti, propustili smo tu priliku, jer smo mislili da će rast doći dvije godine ranije", izjavio je Vrdoljak. No, dodao je i da Vlada sada radi puno stvari.

„Nismo u prvih godinu, godinu i pol dana proveli reforme koje smo trebali provesti, posebno u javnom sektoru, jer te reforme se na neki način odražavaju i na promociju investicija te strateške dokumente, poput industrijske strategije", istaknuo je Vrdoljak.

Kazao je i da se borio za provedbu reformi u prvoj godini svog mandata na mjestu ministra, jer je u koalicijskoj Vladi bilo opiranja reformama nužnima za slobodno tržišno gospodarstvo.

„Hrvatska je bila dio Jugoslavije, potom smo imali rat, a nakon toga mijenjali smo logiku ekonomije od regionalnih prema europskim prilikama. Zato je to tako dugo trajalo", rekao je Vrdoljak.

Kao nova članica EU-a, Hrvatska će, zajedno sa Ciprom biti jedina članica koja u ovoj godini neće zabilježiti rast gospodarstva, poručila je nedavno Europska komisija u svojim procjenama za 2014. godinu.

EK očekuje ove godine pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznositi 0,6 posto, dok bi iduće gospodarstvo trebalo umjereno porasti.

Ministar Vrdoljak očekuje da će ove godine gospodarstvo stagnirati, a da će iduće porasti, istaknuvši da je reindustrijalizacija ključna za rast gospodarstva i zaposlenosti.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram