Zatvori
Poslovni Puls
10/07/2014

Njemačka automobilska industrija ne poznaje krizu

Njemačka auto-industrija rado razmišlja u superlativima. Zbog svojih uspjeha je pri tomu često u pravu, ali s izbijanjem financijske i gospodarske krize i koncerni kao Daimler, BMW i Volkswagen su se morali naviknuti na teža vremena. 2009. je u zapadnoj Europi prodano nepunih 14 milijuna novih automobila, 2013. je taj broj pao na 11,6 milijuna. Ove godine se očekuje barem dvanaestica ispred zareza, prognozira predsjednik Saveza automobilske industrije (VDA) Matthias Wissmann...

Time još nije iskorišten potencijal koji ima zapadna Europa. A i u drugim dijelovima svijeta bilježi se osjetan rast. To se odnosi i na južnu Europu. Što više se tamo popravlja gospodarsko i psihičko stanje, tim više će se i brojke u zapadnoj Europi razvijati prema "prihvatljivim rednim veličinama".

Pojam "prihvatljiv" zvuči skromno. Pa ipak VDA pridaje veliko značenje razvitku na europskom tržištu. Svaki drugi novi prodani automobil u zapadnoj Europi potječe iz nekog njemačkoga koncerna. Ako u Europi stvari idu na bolje od toga među prvima profitiraju njemački proizvođači automobila. "Pokretač rasta za naš izvoz je trenutno EU", konstatira Wissmann.

Do svibnja je izvoz osobnih automobila u članice EU-a porastao za 16 posto. I izvoz u Aziju porastao je za gotovo 16 posto, dok je izvoz u SAD porastao za samo dva posto. Ukupno je izvoz automobila iz Njemačke u prvom polugodištu porastao za sedam posto na 2,2 milijuna automobila.

VDA je svoju prognozu rasta izvoza povećao s dva na pet posto. I to iako je prodaja u Južnu Ameriku, Indiju, Tursku i Rusiju opala, djelomice osjetno. Wissmann smatra da je 2014. "godina automobilskoga rasta". Dobre izvozne brojke su osjetno povećale proizvodnju u njemačkim tvornicama. Ona je do lipnja porasla za šest posto. U apsolutnim brojkama to znači da će u ovoj godini u Njemačkoj vjerojatno biti proizvedeno 5,65 milijuna osobnih automobila, od čega 77 posto ide u izvoz.

Znatno više automobila njemački koncerni proizvode u svojim tvornicama u inozemstvu. Tamo vi proizvodnja ove godine trebala porasti za pet posto na 9,15 milijuna automobila.

Wissmann ipak upozorava da nema mjesta prevelikoj euforiji. "Ovi uspjesi nisu nešto na čemu se može odmarati. Na više mjesta vidimo postojanje rizika koji se tiču proizvodnog i izvoznog staništa Njemačke." Među ostalim on navodi "dramatično povećane cijene energije" kao i nedavnu odluku o "dodatnom opterećenju proizvođača struje za vlastite potrebe", prema kojoj poduzeća koja sama proizvode struju moraju sudjelovati u troškovima energetskog zaokreta (povećavanja udjela energije iz obnovljivih izvora, op.ur.). A poduzeća moraju sudjelovati i u financiranju mirovina i socijalnih davanja.

Industrija stvara, politika koči. Takav pristup Wissmann vidi i kod pitanja elektromobilnosti, koja je još "u povojima". Prema planovima Savezne vlade do 2020. bi na njemačkim cestama trebalo biti milijun elektro-automobila. Je li to utopija? Predsjednik VDA-a Wissmann smatra već uspjehom da će ove godine u Njemačkoj biti prijavljeno više od 10.000 novih elektro-automobila.

Razlog je, po njegovom mišljenju, privlačnost 16 serijskih modela elektro-automobila koje će njemački proizvođači ove godine plasirati na tržište. Iduće godine će plasirati još 13 modela. Ni u jednoj drugoj zemlji kupci nemaju tako velik izbor. Njemačka auto-industrija u tomu prednjači i ispunila je svoju zadaću.

Sad je politika na potezu, smatraju predstavnici auto-industrije. "Mi još zaostajemo za međunarodnom konkurencijom na putu do toga da njemačka postane vodeće tržište elektro-automobila. Još nemamo posvuda prave okvirne uvjete", kritizira Wissmann. Smatra da je zato važno da ministar prometa "uskoro" predloži zakon o elektromobilnosti, koji će se pobrinuti za jednoznačno označavanje elektro-automobila i i osigurati u cijeloj Njemačkoj posebna prava za elektro-automobile, primjerice otvaranje autobusnih trakova za elektro-automobile ili posebnih parkirališta. "Za ovim ispravnim korakom moraju slijediti drugi", kaže Wissmann.

Možda bi tako i u Njemačkoj vožnja vlastitim automobilom postala opet privlačnija. Jer, porast prijava novih automobila od dva posto u odnosu na prošlu godinu ostvaren je uglavnom preko automobila koje su kupile tvrtke. Nijemci, kaže Wissmann, svoj novac trenutno radije ulažu u nekretnine. Prodaja automobila privatnim korisnicima u Njemačkoj trenutno "nije razlog za veselje".

Izvor: Deutsche Welle

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram