Zatvori
Poslovni Puls
10/07/2014

Slovenska Adria Airways ipak izbjegla stečaj

Europska komisija, koja je prošle godine pokrenula istragu o dokapitalizaciji slovenske zrakoplovne tvrtke Adria Airways, zaključila je u srijedu da dodatni kapital koji je između 2007. i 2011. godine u nju uložila država nije investiran mimo europskih pravila o tržišnom natjecanju...

Istragom je tako utvrđeno da Adria Airways time nije stekao neopravdanu prednost prema konkurenciji.

"Temeljita istraga je pokazala, da su se dokapitalizacije temeljile na pouzdanom vrednovanju imovine te da je Adria Airways za kapital plaćao tržišnu cijenu. Te mjere Adriji Airways nisu donijele neupravdanu prednost i ne predstavljaju neopravdanu državnu pomoć", navedeno je u rješenju Europske komisije.

Zadovoljstvo odlukom Bruxellesa izrazio je direktor Adrije Airwaysa Mark Anžur, rekavši da to što državi neće morati vraćati sredstva iz dokapitalizacije omogućava tvrtki da se ove godine u potpunosti posveti očekivanom pozitivnom poslovanju.

"Posvetit ćemo se realizaciji novog poslovnog modela, a ove godine očekujemo poslovanje s dobiti", rekao je Anžur, dodavši da želi racionalizirati poslovanje te približiti tvrtku modelu poslovanja koji imaju tzv. niskotarifni zračni prijevoznici u svijetu.

Dodao je kako je uvjeren da tvrtka može preživjeti i bez strateškog partnera kojega za nju traži država kao većinski vlasnik tvrtke.

Slovenska vlada i parlament lani su odobrili postupak prodaje Adrije Airways koji je zandjih godina poslovao s gubitkom, stranom strateškom partneru u okviru privatizacije 15 državnih poduzeća i banaka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram