Zatvori
Poslovni Puls
16/07/2014

Crna Gora strahuje od loše turističke sezone

Blizu je vrhunac ljetnje turističke sezone, ali u Crnoj Gori nema uobičajene gužve i navale turista u gradovima na moru...

Turistički djelatnici priznaju da je manjak gostiju velik i da će ga teško nadoknaditi u sljedećim mjesecima, piše Radio Slobodna Europa. Službeni podaci pokazuju da je u Budvi, crnogorskoj metropoli turizma, četiri posto gostiju manje negi lani, kako u hotelima, tako i u privatnom smještaju. U Crnogorskom turističkom udruženju (CTU) govore o dvoznamenkastim  minusima, a predstavnik turističkih agencija u CTU-u Petar Ivković kaže: "Imamo manju posjećenost za 20 do 30 posto u cijeloj Crnoj Gori u odnosu na prošlu godinu. Skeptičan sam da ćemo nešto nadoknaditi u takozvanoj špici sezone. Moramo računati na izvjestan minus ove godine".

Naravno, opravdanje za fijasko sezone traži se u ukrajinskoj krizi, poplavama u regiji i lošim vremenskim prilikama, ali gosti se, s druge strane, žale na jaz između cijena i kvalitete usluge. Konkretno, žale se na visoke cijene u izvanpansionskoj ponudi, te u restoranima, kafićima, i na plažama. U CTU-u smatraju da se u pripremi sezone vodilo računa da se ne ponavlja loša praksa iz prošlosti, ali ne misle svi tako. "Po inerciji smo ušli i u ovu sezonu i izostale su proaktivnije mjere, nismo shvatili da je svaka sezona sve zahtjevnija, kao i gosti", rekao je za Radio Slobodna Europa analitičar turizma Mustafa Canka.

"Što je još važnije, odmah smo upali u takozvanu srpanjsku rupu, i u boljim vremenima ona je počinjala oko 18. srpnja i trajala do kraja mjeseca. Međutim, već dugo to više nije slučaj i srpanjska rupa počinje početkom mjeseca. Gotovo ništa se nije poduzelo da se ona nečim nadoknati", kaže Canka. On drži da je Crna Gora malo naučila od Hrvatske i Grčke."U Hrvatskoj su u hotelima smanjili cijene za 10 do 20 posto, u Grčkoj su to shvatili još prošle godine i smanjivali cijene do čak 50 posto, te su imali odličnu sezonu i lani i ove godine. Mi to nismo uradili", objašnjava Canka.

S druge strane, u Crnoj Gori ove će godine biti otvoreno sedam novih i rekonstruiranih hotela kategorije četiri i pet zvjezdica, odnosno 702 nove smještajne jedinice. Od sedam hotela dva će imati pet zvjezdica, Regent u Tivtu i prva faza Hiltona u Podgorici. Bit će otvoreno i pet hotela s četiri zvjezdice: Budva, Castellastva, Pine, SATO i prva faza Centra za odmor, rekreaciju i liječenje Igalo, rekao je za Pobjedu Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram