Zatvori
Poslovni Puls
16/07/2014

Propala i iduća godina: BDP rast od samo 0,4 posto!?

U ovoj se godini očekuje pad BDP-a oko 0,2 posto, a u sljedećoj bi mogao uslijediti rast za 0,4 posto, procjene su iznesene na današnjoj sjednici Savjeta Hrvatske narodne banke koji je raspravljao o najnovijim gospodarskim kretanjima i prognozama, kao i o analizi financijske stabilnosti te usvojio projekciju monetarne politike za nastupajuće razdoblje, izvijestili su iz HNB-a...

Na temelju raspoloživih pokazatelja i procjene daljnjih kretanja očekuje se da će u ovoj godini biti zabilježen pad bruto domaćeg proizvoda oko 0,2 posto, a u sljedećoj bi mogao uslijediti rast za 0,4 posto. Kod toga se računa sa daljnjim smanjivanjem osobne potrošnje te negativnim učinkom smanjivanja deficita u državnoj potrošnji na gospodarsku aktivnost, dok bi pozitivan doprinos oporavku gospodarstva mogao doći od porasta vanjskotrgovinske razmjene i od postupnog pokretanja investicija u sljedećoj godini, navodi se u priopćenju sa sjednice Savjeta središnje banke.

Godišnja promjena cijena u ovoj godini bit će u znaku stagnacije (rast oko 0,1 posto), pod utjecajem pada cijena sirovina na svjetskom tržištu, povoljnijih vremenskih prilika u zemlji te ukidanja preostalih zaštitnih carina nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a i slabe domaće potražnje. Za sljedeću godinu se predviđa rast potrošačkih cijena oko 1,6 posto.

Stabilnost tečaja, navodi se, ostaje i nadalje okosnica monetarne politike, s tim da će ona i nadalje biti izrazito ekspanzivna i održavati visoku razinu likvidnosti u sustavu. Program poticanja banaka da financiraju privatna poduzeća novcem od prijevremenog iskupa blagajničkih zapisa ostaje u primjeni.

Očekuje se da će potražnja poduzeća za kreditima postupno rasti i u ovoj i u sljedećoj godini (predviđa se rast plasmana oko 2 posto u ovoj odnosno 2,7 posto u 2015. godini). Stanovništvo će se i dalje, premda usporeno, nastaviti razduživati (-0,9 posto u ovoj odnosno -0,6 posto u sljedećoj godini), a veća potražnja za kreditima i sklonost povećanoj potrošnji može se očekivati tek uz zamjetniji gospodarski rast i povoljnija kretanja na tržištu rada, a time i povećani optimizam potrošača, javljaju iz HNB-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram