Zatvori
Poslovni Puls
18/07/2014

Stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu iznosila je 18,8 posto

Stopa zaposlenosti u Hrvatskoj u prvom tromjesečju ove godine iznosila je 42,4 posto, što je za 1,8 postotnih bodova više nego u istom kvartalu prošle godine, dok je anketna stopa nezaposlenosti porasla za 0,8 postotnih bodova i za prvi kvartal ove godine iznosi 18,8 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku iz ankete o radnoj snazi...

Anketu o radnoj snazi DZS provodi na temelju metodologije Međunarodne organizacije rada (ILO), a iz Zavoda napominju kako su podaci u prvom tromjesečju ove godine izračunati prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine, dok su do sada objavljivani podaci bili izračunavani na temelju popisa stanovništva iz 2001. godine.

Kako bi podaci za ovu godinu bili usporediti s prošlom godinom napravljena je revizija podataka 2013. tako da su podaci usklađeni prema popisu 2011. tzv. metodom kalibracije, navode iz DZS-a iz kojeg najavljuju da će podaci za prethodne godine biti usklađeni naknadno.

Po podacima DZS-a, u prvom je tromjesečju ove godine anketna stopa nezaposlenosti iznosila 18,8 posto, što je 0,8 postotnih bodova više nego u prvom tromjesečju prošle godine, a 1,2 postotna bod više nego u zadnjem lanjskom tromjesečju.

Kao i anketna stopa nezaposlenosti, u prvom je tromjesečju rasla i registrirana stopa nezaposlenosti s obzirom da je i u evidencijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) broj nezaposlenih rastao u siječnju i veljači, a na mjesečnj je razini počeo padati u ožujku.

Registrirana stopa nezaposlenosti, odnosno stopa prema podacima administratvinih evidencija u prvom je tromjesečju iznosila 22,4 posto, što je 3,6 postotnih bodova više od anketne stope.

U tom razdoblju prosječan broj nezaposlenih registriranih u HZZ-u bio je 380 tisuća, dok je nezaposlenih prema anketi bilo 354 tisuće, ili njih 26 tisuća manje nego po podacima HZZ-a.

Ta je razlika između podataka o registriranoj (administrativnoj) nezaposlenosti i podataka iz ankete posljedica različitih metodologija. Naime, u podacima registrirane nezaposlenosti uzimaju se nezaposleni koji ispunjavaju kriterije za prijavu kod HZZ-a, dok su prema anketi o radnoj snazi nezaposlene osobe one koje u referentnom tjednu (tjednu anketiranja) nisu obavljale posao za plaćanje u novcu ili u naturi, aktivno su tražile posao u razdoblju od četiri tjedna prije anketiranja, eventualni ponuđeni posao mogle bi početi obavljati u sljedeća dva tjedna te osobe koje su pronašle posao na kojem će početi raditi u skoroj budućnosti nakon anketiranja.

Po podacima iz ankete o radnoj snazi, u Hrvatskoj je u prvom tromjesečju ukupno bilo radno sposobnog stanovništva starijeg od 15 godina 3,595 milijuna, od čega je 1,878 milijuna aktivnih (zaposleni i nezaposleni), a 1,717 milijuna neaktivnih.

Podaci pokazuju blago pozitivne trendove u kretanju stope aktivnosti i stope zaposlenosti.

Tako je radno aktivnog stanovništva bilo 1,878 milijuna, pa stopa aktivnosti, koja pokazuje udio aktivnog stanovništva u radno sposobnom stanovništvu, u prvom kvartalu iznosi 52,2 posto, naspram 49,5 posto u prvom tromjesečju prošle godine, odnosno 51,2 posto u posljednjem tromjesečju 2013.

U prvom je kvartalu ove godine bilo 1,524 milijuna zaposlenih i stopa zaposlenosti (udio zaposlenih osoba u radno sposobnom stanovništvu) iznosila je 42,4 posto, dok je lani u prvom kvartalu iznosila 40,6 posto, a u zadnjem 42,1 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram