Zatvori
Poslovni Puls
18/07/2014

U Dubrovniku manje kruzera, ali već iduće godine veliki oporavak?

Ove će godine, kako se očekuje, na vezu između Lokruma, Orsule i starog Porta te na vezu u luci Gruž u odnosu na 2013. godinu biti ukupno manje 124 ploveća hotela, ali i 187 tisuća putnika s kruzera. Bit će to prvi put da se mijenja stalni uzlazni trend u broju brodova i putnika, zbog kojeg su posljedično rasli i lučki prihodi od kojih se otplaćuje 26 milijuna eura kredita EBRD-u za rekonstrukciju luke i gradnju novih vezova....

Glavni razlog spomenutog smanjenja je odluka talijanskog brodara Costa Crociera da tijekom srpnja i kolovoza smanji broj brodova u Jadranu, da tjedna kružna putovanja pretvori u desetodnevna, te da uvede atraktivno noćenje broda u luci Istanbul. Plan je načinjen još lani, kad je odlučeno da 2015. godine u Dubrovniku neće biti te “ljetne rupe” i da će porasti broj pristajanja u luci Split.

I dok je dio Dubrovčana gotovo oduševljen manjim brojem kruzera zbog očekivanih posljedično manjih gužvi na gradskim prometnicama i u povijesnoj jezgri, u dubrovačkoj smo Lučkoj upravi neslužbeno doznali da ih ovakvo “preslagivanje odnosa snaga” uopće ne zabrinjava. Jer, za 2015. godinu najavljen je povratak dijela plovećih hotela, te uspostava homeporta za kruzer “Thompson Celebration”.

Očekuje se da će, nakon izgradnje te ispunjenja uvjeta kvalitete smještaja u hotelima visokokategornicima, Dubrovnik ubrzo postati luka ukrcaja i za neke druge brodove, što će biti dodatni poticaj bržem razvoju gospodarstva, prenosi Slobodna Dalmacija.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram