Zatvori
Poslovni Puls
18/07/2014

UBS potvrdio položaj najveće svjetske privatne banke

Švicarski UBS učvrstio je svoju prednost u odnosu na Bank of America Corp kao najveća svjetska banka za upravljanje privatnom imovinom, s gotovo 2.000 milijardi dolara vrijednom imovinom bogataša pod svojim upravljanjem, navodi se u danas objavljenom istraživanju...

Istraživanje londonske konzultantske tvrtke Scorpio Partnership pokazalo je i da su Morgan Stanley, Credit Suisse i Royal Bank of Canada među pet najvećih u tome segmentu u svijetu.

UBS već gotovo dvije godine provodi plan smanjenja svojih trgovinskih aktivnosti vezanih uz rizične dužničke papire, te se fokusira na upravljanje privanom imovinom bogataša. Time želi povećati prinos svojim dioničarima.

Prvo mjesto od Bank of America ta je švicarska banka preuzela još prošle godine, nakon što je američka banka prodala svoju odjel za upravljanje privatnom imovinom izvan SAD-a švicarskom Julius Baeru. Potonja banka zbog te je akvizicije skočila na 12. mjesto u ovogodišnjem poretku.

Banke za upravljanje privatnom imovinom u prošloj su godini ostvarile gotovo dvostruki rast imovine u odnosu na 2012., dijelom zbog povoljnih uvjeta na tržištu vrijednosnih papira, ali i zbog privlačenja svježeg kapitala.

U cijelom svijetu taj bankarski segment upravljanja s ukupno 20.300 milijardi dolara vrijednom imovinom bogataša, što je porast u odnosu na 18.500 milijardi dolara u prethodnoj godini.

Globalne promjene u poreznom sustavu i stroža regulacija pogodili su privatno bankarstvo, posebice u Švicarskoj, koja važi za najveći svjetski offshore novčani centar, s oko 2.000 milijardi švicarskih franaka, ili 2.230 milijardi dolara, imovine pod upravljanjem.

Istraživanje je također pokazalo da su u SAD-u među vodećih pet brokerskih tvrtki u 2013. bili BofA, Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co, Goldman Sachs i Northern Trust, prenosi Reuters.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram