Zatvori
Poslovni Puls
22/07/2014

HNB: Smanjeni rizici za financijsku stabilnost Hrvatske

Rizici za financijsku stabilnost Hrvatske smanjeni su zahvaljujući dodatnom snižavanju premije za rizik na svjetskim financijskim tržištima i malo boljim izgledima za domaće gospodarstvo, ocjenjuje Hrvatska narodna banka (HNB) u najnovijoj publikaciji Financijska stabilnost....

Nastavak ekspanzivnih monetarnih politika vodećih središnjih banaka utjecao je na dodatno snižavanje premije za rizik na svjetskim financijskim tržištima, navode iz HNB-a.

Takvo povoljno okružje utjecalo je i na premiju za rizik Hrvatske, pa je posljednje izdanje državne obveznice na međunarodnom tržištu od 1,25 milijardi eura, dosad rekordno izdanje u eurima, izdano uz prinos od svega 4,01 posto, najniži prinos na eursko izdanje dosad.

U takvim se uvjetima rizik refinanciranja relativno visokog iznosa vanjskoga duga koji dospijeva u 2014. smanjuje, poručuje središnja banka. Dodaju i kako je rizik za financijsku stabilnost smanjen i zahvaljujući 'malo manje lošim' makroekonomskim izgledima za domaće gospodarstvo.

Ipak, napominju da su rizici za financijsku stabilnost koji proizlaze iz domaće ekonomije još znatni, a povezani su s daljnjim izostankom gospodarskog rasta i još uvijek snažnorastućim javnim dugom.

Kako ističu, iako bi procedura prekomjernog deficita (EDP) trebala pružiti okvir za fiskalnu politiku koja će osigurati održivost javnog duga u idućem razdoblju, znatan rast državnog duga u proteklih nekoliko godina te dugotrajna recesija utječu na relativno lošu percepciju Hrvatske na međunarodnim financijskim tržištima.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram