Zatvori
Poslovni Puls
22/07/2014

Raiffeisen: Ništa od oporavka na tržištu rada ove godine

Lipanj je donio nastavak smanjenja broja nezaposlenih i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Naime, prema posljednjim podacima HZZ-a u lipnju je registrirano 304.925 nezaposlenih osoba što je za 22.583 osobe manje nego u svibnju te 13.185 osoba manje nego u lipnju prošle godine odnosno predstavlja mjesečni pad za 6,9% te pad od 4,1% na godišnjoj razini...

Pad na godišnjoj razini posljedica je snažnijeg rasta broja izlazaka iz evidencije (+23,7%) od rasta broja ulazaka u evidenciju (2,7%). Nadalje, pozitivna sezonska kretanja na tržištu rada potvrđuje i broj prijavljenih slobodnih radnih mjesta na sezonskim poslovima u prvih šest mjeseci ove godine koji je 3,1% viši nego u istom razdoblju 2013.

Promatrano prema razini obrazovanja najveći udio u ukupnom broju izašlih iz evidencije čine osobe s srednjom stručnom spremom (61%) te se njihov broj počeo povećavati od travnja što odgovara sezonskim kretanjima uslijed zapošljavanja u turističkom sektoru. S druge strane u lipnju se na mjesečnoj razini značajno povećao broj prijavljenih u evidenciju nezaposlenih u dobi od 15 do 19 godina (+238,7%) što je posljedica završetka školske godine i prijave u nezaposlenost nakon završetka redovnog školovanja (prema statusu prije ulaska u evidenciju broj nezaposlenih nakon završetka redovnog školovanja zabilježio je rast od 486,9% (ili 1.938 osoba) u odnosu na svibanj).

"Početak turističke sezone uobičajeno znači veću potražnju za sezonskim radnicima, što pozitivno utječe na mjesečne promjene broja nezaposlenih. Iako je i na godišnjoj razini zabilježen blagi pad broja nezaposlenih osoba nezaposlenost je i dalje na visokoj razini. Obzirom na smanjena očekivanja gospodarskog rasta oporavak tržišta rada ne očekujemo u ovoj godini. Registrirana stopa nezaposlenosti za lipanj mogla bi biti na razini od 18,3%", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram