Zatvori
Poslovni Puls
25/07/2014

MMF snizio prognozu globalnog rasta na 3,4 posto

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je procjene rasta globalnog gospodarstva s prijašnjih 3,7 na 3,4 posto, ponajviše zbog slabijeg rasta dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, američkog i kineskog, od očekivanog...

Globalni rast mogao bi ostati slab još dulje vrijeme, s obzirom na to da nema snažnijeg zamaha u najrazvijenijim gospodarstvima čak i ako kamate ostanu niske. Zbog toga bi monetarna politika u tim zemljama trebala ostati labava, stoji u objavljenom izvješću Svjetski gospodarski izgledi.

Već je jučer MMF objavio kako bi američko gospodarstvo u ovoj godini moglo ojačati samo 1,7 posto, dok se još u travnju očekivao skok od 2,8 posto. Premda bi u idućim tromjesečjima rast najvećeg svjetskog gospodarstva trebao biti veći od 3 posto, teško je nadoknaditi pad u prvom kvartalu od čak 2,9 posto.

MMF je snizio i procjenu rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, pa sada očekuje da će kineski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine porasti 7,4, a ne 7,5 posto, koliko je prije prognozirao. U idućoj godini rast bi se mogao dodatno usporiti na 7,1 posto, a rast američkog gospodarstva ubrzati na otprilike 3 posto.

Među najvećim globalnim gospodarstvima, MMF je povisio prognozu rasta njemačkog gospodarstva s 1,7 na 1,9 posto. Osim Njemačkoj, u 18-članoj eurozoni povećane su procjene rasta u Španjolskoj, dok su za Italiju i Francusku smanjene. Od europskih gospodarstava MMF je povećao i prognozu rasta za Veliku Britaniju, s 2,8 na 3,2 posto. Za mnoge zemlje u razvoju prognoze su, pak, smanjene. Najviše za Rusiju, s 1,3 na samo 0,2 posto, što je posljedica intenziviranja međunarodne političke napetosti i sankcija protiv Moskve zbog krize u Ukrajini.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram