Zatvori
Poslovni Puls
25/07/2014

Početak jeseni donosi ponovni rast nezaposlenosti

U lipnju je, u skladu s našim očekivanjima, registrirana stopa nezaposlenosti zabilježila smanjenje četvrti mjesec za redom te se s 19,6% koliko je iznosila u svibnju spustila na 18,3%. na što je upućivalo i smanjenje broja nezaposlenih osoba. Naime, broj nezaposlenih je, prema podacima HZZ-a, u lipnju bio manji za 22.583 osobe u odnosu na svibanj te se njihov ukupan broj spustio na 304.925 osoba....

Pri tome je pad stope nezaposlenosti posljedica uglavnom uobičajenih sezonskih kretanja, odnosno povećane potražnje za sezonskim radnicima (prvenstveno u turističkom sektoru uslijed početka glavne turističke sezone) što pozitivno utječe na mjesečne promjene broja nezaposlenih.

U odnosu na lipanj prošle godine registrirana stopa nezaposlenosti je na nešto nižoj razini (u lipnju 2013. 18,6%). Na blago povoljnija kretanja ukazuje i statistika prema kojoj je u razdoblju od siječnja do lipnja ove godine bilo prijavljeno gotovo 1,3 tisuće slobodnih radnih mjesta na sezonskim poslovima više nego tijekom prvih šest mjeseci 2013 (+6,5%).

"Iako sezonska kretanja donose smanjenje broja nezaposlenih te posljedično i pad registrirane stope nezaposlenosti treba očekivati da će završetkom glavne turističke sezone i dolaskom jeseni, uslijed povratka sezonskih radnika u nezaposlenost, stopa registrirane nezaposlenosti ponovno početi rasti. S obzirom na očekivani pad gospodarstva u ovoj godini i činjenice da kretanja na tržištu rada i dalje ostaju nepovoljna u ovoj godini možemo očekivati da će prosječna stopa registrirane nezaposlenosti ipak biti na višoj razni u odnosu na 2013. (21% u odnosu na 20,3%)", objavili su analitičari Raiffeisena.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram