Zatvori
Poslovni Puls
28/07/2014

Podravka bilježi pad prihoda i dobiti

Podravkina bruto dobit je u prvom polugodištu smanjena za 4,3 posto, na 661,8 milijuna kuna, dok je neto dobit bila 12,6 posto manja, na 70 milijuna kuna...

Ukupni prihodi od prodaje iznosili su 1.623 milijuna kuna od čega prihodi od prodaje Prehrane i napitaka 1.249 milijuna kuna, a prihodi od prodaje farmaceutskih proizvoda 374 milijuna kuna. Iskazana operativna dobit (EBIT) u prvom polugodištu iznosi 53,5 milijuna kuna, a ostvareni dobitak 25,2 milijuna kuna.

Zaključno, profitabilnost Strateškog poslovnog područja Prehrana i napitci je porasla na EBITDA i EBIT razini, no uslijed niže profitabilnosti Strateškog poslovnog područja Farmaceutika, na razini Grupe EBITDA i EBIT bilježe pad. Najznačajniji utjecaj na ovakav rezultat je imao pad prihoda od prodaje što se prelilo na sve razine profitabilnosti, no restrukturiranjem i optimalizacijom troškova kompanija je ublažila učinak nižih prihoda od prodaje na profitne marže. Troškovi sadržani u prodanim proizvodima bilježe pad uslijed nižih troškova osoblja te povoljnog kretanja cijena ključnih sirovina, čime je bruto marža Grupe zadržana na razini od 40,8%. Značajan pad su zabilježili i troškovi prodaje, logistike i distribucije pa su tako ukupni operativni troškovi 52,0 milijuna kuna niži u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. EBITDA na razini Grupe tako iznosi 122,4 milijuna kuna, dok EBIT iznosi 53,5 milijuna kuna. Troškovi kamata su smanjeni za 14,2%, no istovremeno se bilježe niži financijski prihodi kao i niže pozitivne neto financijske tečajne razlike. Porezna obveza je smanjena uslijed potencijalno veće mogućnosti iskorištavanja poreznih gubitaka iz ranijih razdoblja. Slijedom toga izvještajna neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 23,9 milijuna kuna.

U prvoj polovici 2014. godine Grupa Podravka je ostvarila za 4,3% niže prihode od prodaje u odnosu na prvu polovicu prethodne godine, dok je na organskoj razini pad nešto manji i iznosi 3,8%. Strateško poslovno područje Prehrana i napitci je ostvarilo 3,5% niže prihode od prodaje, dok su na organskoj razini manji za 3,0%. Strateško poslovno područje Farmaceutika je ostvarilo 6,8% manje prihode od prodaje, dok su na organskoj razini isti 6,9% niži u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Ukoliko se prihodi od prodaje promatraju bez programa u restrukturiranju iz kojih Podravka izlazi ili je izašla (pića, pekarstvo, zamrznuti program i svježe meso), Grupa Podravka je ukupno ostvarila niže prihode od prodaje od 2,2%, dok su na organskoj razini isti 2,4% manji. Strateško poslovno područje Prehrana i napitci bez programa u restrukturiranju ostvaruju pad prihoda od prodaje od 0,6% dok organski pad prihoda od prodaje iznosi 1,1%. U Strateškom poslovnom području Farmaceutika nema programa u restrukturiranju.

Dodatan utjecaj na pad prihoda od prodaje imale su tečajne razlike, prvenstveno ruske rublje, češke krune i australskog dolara. Ukoliko se prihodi od prodaje promatraju bez programa u restrukturiranju i bez tečajnih razlika, Grupa Podravka je ostvarila 1,1% manje prihode od prodaje, dok su na organskoj razini isti manji 1,4%. Strateško poslovno područje Prehrana i napitci bez programa u restrukturiranju i tečajnih razlika je ostvarilo prihode od prodaje nešto iznad razine prve polovice 2013. godine, dok su na organskoj razini prihodi od prodaje 0,4% manji. Strateško poslovno područje Farmaceutika, koje nema programe u restrukturiranju, bez utjecaja tečajnih razlika je ostvarilo pad prihoda od prodaje od 4,7%, uz jednaki pad na organskoj razini.

Zaključno, najveći utjecaj na prihode od prodaje u prvoj polovici 2014. godine su imali: (i) programi u restrukturiranju čiji su prihodi od prodaje na razini Grupe u prvoj polovici 2014. godine manji za 37,2 milijuna kuna u odnosu na prvu polovicu 2013. godine, (ii) tečajne razlike čiji je neto učinak -16,8 milijuna kuna10 na razini Grupe, (iii) zahtjevna gospodarska situacija na domaćem tržištu i u regiji koja stavlja pritisak na poslovanje, posebice u smislu prodajnih cijena, (iv) smanjenje cijena lijekova na recept na tržištu Hrvatske od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te (v) odluka menadžmenta Belupa da se uslijed deprecijacije ruske

Gledajući ukupne operativne troškove u prvom polugodištu 2014. godine, oni su za 52,0 milijuna kuna niži u odnosu na isto razdoblje prethodne godine što je rezultat daljnje optimizacije poslovanja kompanije.

“Unatoč slabijoj kupovnoj moći s jedne, te smanjenju cijena lijekova s druge strane na hrvatskom tržištu, kao i negativnim utjecajem tečaja na rezultate na stranim tržištima, poglavito ruskom, zadovoljni smo što uspijevamo držati ritam u ostvarivanju zacrtanih planova i rezultata poslovanja u prvom polugodištu ove godine. I dalje ćemo jačati našu tržišnu poziciju i poboljšavati konkurentnost kompanije, jer dosadašnji potezi potvrđuju da vozimo u dobrom smjeru”, istaknuo je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram