Zatvori
Poslovni Puls
30/07/2014

Agrokor prošle godine uprihodio 30 milijardi kuna

Prema podacima o konsolidiranom poslovanju Agrokora u prošloj godini, koje je službeno objavljeno ovih dana, ta najveća regionalna grupacija ostvarila je prihod od prodaje od 30,1 milijardu kuna, što je minimalni porast u odnosu na godinu ranije (1,34 posto) te dobit od 34,9 milijuna kuna, što je dvostruko manje u odnosu na 2012. godinu...

Prošlu je godinu koncern Agrokor službeno okončao s 34.964 zaposlenih, dok je broj tvrtki koje ulaze u grupaciju bio 54. Uz najpoznatija i najzvučnija imena iz koncerna kao što su Konzum, Ledo, Jamnica, Zvijezda, PIK Vrbovec, Tisak ili Belje, tu su i Dijamant, Idea, Mladina, Agrolaguna, Kor Neretva, Irida, Sarajevski kiseljak, Roto dinamic…

Najveći dio prihoda Agrokor koncern je ostvario iz maloprodaje i veleprodaje (23,9 milijardi kuna), a na proizvodnju hrane otpada 11,3 milijarde kuna.

U Hrvatskoj je prodaja iznosila 21,1 milijardu kuna, a 8,9 milijardi kuna odnosi se druge države u regiji u kojima koncern posluje.

Kod Agrokora se sve vrti u velikim brojkama pa tako i ukupan iznos plaća. Lani je koncern za plaće izdvojio 1,65 milijardi kuna, pri čemu su porezi i doprinosi na dohotke iznosili više od milijarde kuna.

Na primanja deseteročlane Uprave koncerna u kojoj su Ivica Todorić, Ljerka Puljić, Piruška Canjuga, Tomislav Lučić, Damir Kuštrak, Ivan Crnjac, Ante Todorić, Mislav Galić, Gordan Radin i Hrvoje Balent koncern je lani potrošio blizu 50 milijuna kuna.

U izvještaju se prvi put navodi i detaljniji podatak o tome kako posluje Jana North America, tvrtka koja plasira vodu Janu na američko tržište. Njezin lanjski gubitak od 12,8 milijuna kuna daleko premašuje prihod od samo sedam milijuna kuna. Koncern u toj firmi ima udio od 50 posto.

Ukupni dugoročni i kratkoročni Agrokorovi krediti i zajmovi sa zadnjim danom prošle godine iznose 13,4 milijarde kuna. Najveći dio odnosi se na obveznice u iznosu od 10,5 milijardi kuna, no valja istaknuti da se proljetos to bitno promijenilo: Agrokor je dobio kredit od 600 milijuna eura od Sberbanke kojim je reprogramirano oko polovice duga u obveznicama uz bitno nižu kamatu.

U izvješću se mogu vidjeti i ogromni Agrokorovi financijski troškovi: lani su tako premašili dvije milijarde kuna. Samo na kamate se odnosi 1,65 milijardi kuna.

Agrokor je najveći poljoprivredni proizvođač u Hrvatskoj, a lani je od države u tom segmentu dobio potpore u vrijednosti od 120,6 milijuna kuna.

Agrokorova dobit prije oporezivanja u 2013. iznosila je 269,1 milijun kuna, na što je koncern platio 234,9 milijuna kuna poreza na dobit. Neto dobit iznosila je 34,9 milijuna kuna.

Izvor: Agrokor/T-Portal

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram