Zatvori
Poslovni Puls
30/07/2014

Croatia Airlines u prvom polugodištu bilježi gubitak od 37,7 mil. kuna

Croatia Airlines u prvom je polugodištu ostvario operativni gubitak u visini od 30,2 milijuna kuna. Uključivanjem financijskih troškova (troškovi financiranja flote i troškovi/prihodi promjene tečaja) krajnji gubitak iznosi 37,7 mil. kn, što je 52 posto manje od ostvarenog gubitka u istom razdoblju prethodne godine...

Operativni prihodi veći su za 2 posto zbog ostvarenih prihoda od prodaje dugotrajne imovine – dva motora CFM56-5B. Prodaja dugotrajne imovine predviđena je mjerama vlastite kontribucije u oviru Programa restrukturiranja. Putnički prihodi i prihodi od tereta manji su od ostvarenja istog razdoblja prethodne godine. Putnički prihodi ostvarili su pad od 2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pri čemu je broj putnika u padu za 1 posto, dok je ostvarena prosječna bruto tarifa u redovnom prometu ostvarila pad od 3 posto.

Prvih šest mjeseci 2014. godine obilježio je pad ukupnih prevezenih putnika za 1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Broj putnika u domaćem redovitom prometu manji je za 3 posto, dok je u međunarodnom redovitom prometu na nivou ostvarenja u istom razdoblju prethodne godine.

Prodaja na domaćem tržištu manja je za 21 posto u odnosu na isto razdoblje 2013. godine. Smanjenje potražnje posljedica je ekonomske krize u Hrvatskoj, što potvrđuje i pad broja hrvatskih državljana u međunarodnom putničkom prometu u prvih pet mjeseci 2014. godine za 13,5 posto (45 tisuća putnika hrvatskih državljana manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine).

Inozemna prodaja je u padu za 14 posto zbog pada prodaje na tržištu Amerike i Australije te na tržištima pojedinih europskih zemalja. Prodaja na tržištu Amerike pala je 14 posto, a udio u ukupnoj prodaji iznosi 15,6 posto. Na tržištu Australije prodaja u prvih šest mjeseci pala je za 53 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i iznosi 3,5 posto ukupne prodaje.

U prvih šest mjeseci 2014. godine rast prodaje ostvaren je na tržištima Italije, Belgije, Grčke i Švedske. Unutar Europske unije pad prodaje ostvarila su tržišta Velike Britanije, Francuske, Nizozemske, Njemačke, Slovenije i Španjolske, dok je izvan Europske unije najveći pad zabilježen na tržištima Švicarske te Bosne i Hercegovine.

Ostvarena ulaganja na kraju drugog kvartala iznose 35,8 mil kn, pri čemu se 19,5 mil. kn odnosi na uplaćenu maintenence rezervu za održavanje zrakoplova i motora. Ulaganja u zrakoplove ostvarena su u visini od 3,3 mil. kn i odnose se na overhaule motora te nabavu sjedala za flotu Airbus zrakoplova.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram