Zatvori
Poslovni Puls
30/07/2014

Lipanj donio snažan pad industrijske proizvodnje

Nakon pet mjeseci uzastopnih godišnjih stopa rasta, u lipnju je zabilježen razmjerno snažan pad obujma industrijske proizvodnje na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Naime, uz mjesečni pad od 1%, prema kalendarski prilagođenim indeksima, obujam industrijske proizvodnje niži je za 1,7% u odnosu na prošlogodišnji lipanj. Pri tome su negativna kretanja ublažena blago pozitivnim stopama rasta u prerađivačkoj industriji koja je na godišnjoj razini porasla 0,5%. Navedena stopa najniža je od prosinca prošle godine...

Negativnim kretanjima osobito je pridonio nastavak snažnog pada u djelatnostima opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija te rudarstva i vađenja, koje su zabilježile godišnji pad od 13,3% odnosno 9,5%. Pozitivna kretanja u prerađivačkoj industriji mogu se povezati s jačanjem inozemne potražnje, dok su vremenske prilike utjecale na smanjenu potrebu za proizvodnjom u djelatnosti opskrbe energijom.

Navedeno potvrđuju i podaci prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG) gdje su na mjesečnoj razini sve industrije izuzev netrajnih proizvoda za široku potrošnju, zabilježile kontrakciju proizvodnje. Posljedično uz bitno manje godišnje stope rasta kod kapitalnih proizvoda (+1,5%), trajnih te netrajnih proizvoda za široku potrošnju (+3,5% odnosno +0,4%) najveći negativan doprinos došao je od nastavka pada energije (-11,2%) te pada proizvodnje intermedijarnih proizvoda (-1,4%).

Zahvaljujući pozitivnim stopama rasta u prvih pet mjeseci, industrijska proizvodnja u prvoj polovici godine bilježi rast od 0,7% i to isključivo zahvaljujući rastu prerađivačke industrije čiji je obujam proizvodnje u promatranom razdoblju viši za 2,6%.

"Industrijska proizvodnja će u nastavku godine i dalje biti ograničena slabom domaćom potražnjom i niskom izvoznom konkurentnošću, dok pozitivan doprinos očekujemo od polaganog oporavka zemalja u okruženju te učinka baznog razdoblja. Na razini cijele godine očekujemo rast industrijske proizvodnje od 0,5% u odnosu na 2013", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram