Zatvori
Poslovni Puls
31/07/2014

Erste banka u prvih šest mjeseci ostvarila dobit od 114 mil. kuna

Provođenjem adekvatne poslovne politike te prilagodbom poslovanja općim tržišnim okolnostima, Erste&Steiermärkische Bank d.d. je u prvih šest mjeseci 2014. ostvarila rastući trend operativnog poslovanja. Pritom banka i dalje dijeli teret opće gospodarske situacije, što je vidljivo iz njezinih financijskih pokazatelja...

Ukupna aktiva banke na dan 30.6.2014. iznosila je 58,3 milijardi kuna, što je za 3,1% manje u odnosu na kraj 2013., kada je iznosila 60,1 milijardu kuna. Ukupni krediti banke na dan 30.6.2014. iznosili su 38,3 milijardi kuna, što je za 3,7% manje u odnosu na kraj prošle godine, kada su iznosili 39,8 milijardi kuna. Ukupni depoziti krajem lipnja 2014. iznosili su 36,5 milijardi kuna, što je za 2,3% manje u odnosu na kraj 2013., kada su iznosili 37,4 milijardi kuna.

Stabilnu poziciju banke potvrđuje ostvareni operativni rezultat u prvih šest mjeseci 2014., kada je iznosio 988,6 milijuna kuna, 5,4% više u odnosu na 937,6 milijuna kuna u istom razdoblju prošle godine. Neto dobit banke u prvih šest mjeseci 2014. iznosila je 114,6 milijuna kuna, 9,4% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je iznosila 126,5 milijuna kuna. Neto dobit je i dalje pod utjecajem povećanih troškova rezerviranja koji su bili očekivani i predviđeni za prvu polovicu 2014., a proizlaze iz trenutačnog stanja u gospodarstvu, provođenja postupaka predstečajnih nagodbi, kao i regulatornih zahtjeva. Shodno tome, postignuti financijski rezultat već je ranije bio ugrađen u poslovne planove banke za prvih šest mjeseci 2014.

„Prvu polovicu 2014. i dalje karakteriziraju zahtjevni tržišni uvjeti koji se reflektiraju i na poslovanje bankarskog sektora. Zadovoljni smo što, unatoč tome, bilježimo stabilan, odnosno blago rastući trend operativnog poslovanja, što govori u prilog ispravnosti i dugoročnoj održivosti našeg poslovnog modela“, naglasio je predsjednik uprave Erste banke Petar Radaković. „I dalje je osnovni prioritet raditi na stvaranju uvjeta za jačanje realnog sektora i njegove konkurentnosti, što bi omogućilo otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje nove vrijednosti. Bankarski sektor može i želi pratiti sve zdrave, održive i isplative projekte“, zaključio je Radaković.

Prema konsolidiranom financijskom izvještaju Erste grupe za prvih šest mjeseci 2014., koji osim banke uključuje i sljedeća ovisna društva: Erste DMD d.o.o., Erste Nekretnine d.o.o., Erste & Steiermärkische S-Leasing d.o.o, Erste Delta d.o.o., Erste Bank a.d., Podgorica, Erste Card Club grupu i Erste Factoring d.o.o., ukupna aktiva iznosila je 67,3 milijardi kuna, što je za 0,8% manje u odnosu na kraj 2013. godine, kada je iznosila 67,9 milijardi kuna. Operativni rezultat Grupe iznosio je 1,3 milijardi kuna, što je za 7,7% više u odnosu na godinu ranije, kada je iznosio 1,2 milijarde kuna. Neto dobit Grupe u prvih šest mjeseci 2014. dosegla je 196,7 milijuna kuna, u odnosu na 174,8 milijuna kuna u istom razdoblju prošle godine. Prinos na aktivu Grupe iznosio je 0,5%, povrat na kapital 4,7%. Omjer troškova i prihoda Grupe iznosio je 44,5%.

Praćenje financijskih potreba građana, intenzivno fokusiranje na segment malog i srednjeg poduzetništva te praćenje kvalitetnih projekata koji potiču razvoj realnog sektora i rast zaposlenosti, i dalje su temeljne strateške smjernice poslovanja Erste banke. Perspektivu za novo kreditiranje banka i dalje vidi u obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti, poljoprivredi i infrastrukturnim projektima u vezi s EU fondovima, turizmu i proizvodnji namijenjenoj izvozu. Dugoročne politike poslovanja banke usmjerene su na ostvarivanje rasta iznad prosjeka rasta tržišta, povećanje interne efikasnosti i racionalno upravljanje troškovima. I ovu godinu Erste banka želi završiti s porastom svojih tržišnih udjela, a poseban naglasak i dalje će se stavljati na unaprjeđenje kvalitete usluge, komunikaciju s klijentima i razumijevanje njihovih potreba u trenutačnom tržišnom okruženju, navodi se u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram