Zatvori
Poslovni Puls
31/07/2014

Europska komisija: Pogoršano stanje u hrvatskom gospodarstvu

Gospodarska klima u Hrvatskoj u srpnju je dodatno pogoršana, a blago je pogoršana i na razini 28 država Europske unije, dok je u eurozoni ostala više-manje nepromijenjena, objavila je Europska komisija...

U Hrvatskoj je tako indeks ekonomske klime (ESI) u srpnju smanjen na 108,1 bod, nasuprot 111,2 boda u prethodnom mjesecu i 112,1 bod u svibnju. U 28-članom EU smanjen je na 105,8 bodova, dok je u eurozoni uvećan na 102,2 boda, objavila je Europska komisija.

U Hrvatskoj je pogoršanje ekonomske klime zabilježeno u segmentu usluga, maloprodaje i potrošača. Najizrazitije pogoršanje pritom bilježi sektor usluga, uz pad odgovarajućeg indeksa s 5,6 na 2 boda. Slijedi segment potrošača, čiji je indeks smanjen na minus 37,4 boda, s lipanjskih minus 34,3 boda, te sektor maloprodaje, uz pad indeksa na minus 3,1 bod, s minus 2,7 bodova.

Blago poboljšanje zabilježeno je, pak, u segmentu industrije, u kojem je ESI iznosio minus 1,4 boda, nasuprot minus 1,8 bodova u prethodnom mjesecu. Nepromijenjeno ozračje ostalo je u sektoru graditeljstva, uz odgovarajući indeks od minus 33,9 bodova, nasuprot minus 34 boda.

Pad indeksa ekonomske klime na razini EU-a najvećim se dijelom pripisuje pogoršanjima ozračja u dvama najvećim gospodarstvima koja nisu u eurozoni - Velikoj Britaniji i Poljskoj.

Promatrano po segmentima, pogoršanje u EU-u u cjelini proizlazi iz toga što je ozračje u segmentu industrije uglavnom ostalo nepromijenjeno, nasuprot poboljšanju u industrijskom segmentu eurozone, uz rast odgovarajućeg ESI-ja za 0,5 bodova, navodi se izvješću Europske komisije.

EK objavila je danas i indeks poslovne klime (BCI) za 18-članu eurozonu, koji je pokazao blagi pad u srpnju od 0,04 indeksnih bodova, na plus 0,17 bodova, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram