Zatvori
Poslovni Puls
31/07/2014

Kinesko tržište nekretnina došlo do "točke preokreta"

Kinesko stambeno tržište približava se točki preokreta, no promjene u cijeni vodit će do pada cijena kuća u kratkom roku, stoji u izvješću kojeg je objavila Kineska akademija za društvene znanosti u ponedjeljak...

Očekuje se kako će kineska gradska stambena potražnja doživjeti veći pad između 2020. i 2025., rečeno je u izvješću.

"Vjerojatnost od kolapsa cijena kuća ostaje mala jer stanovnici trenutno prihvaćaju ideju o nadogradnji svojih životnih standarda radije negoli samo posjedovanje kuće u kojoj žive," navodi izvješće.

Nadalje, u izvješću se navodi kako kineska će promjena politike jednog djeteta koristiti tržištu nekretnina na duge staze. Međutim, revidirana politika koja parovima dozvoljava drugo dijete, ako je jedno od supružnika jedino dijete u obitelji, ne proizvodi instant učinak na stambenom tržištu.

Ni Pengfei, visoki istraživač za urbanizaciju i zemljište u CASS-u, rekao je kako će se rast potražnje na kineskom tržištu nekretnina usporiti u sljedećih 10 godina.

U međuvremenu, cijena kuća doživjet će period prilagodbe kako će se potražnja koja premašuje opskrbu promijeniti u strukturalnu reformu koja će stvoriti višak domova.

Stambeni sektor patit će od usporavanja u investicijama, a koncentracija unutar sektora bit će poboljšanja s fokusiranjem na brandiranje, stoji u izvješću.

Ni je naglasio kako je moguć kolaps u manjih gradovima na istoku Kine.

"Opasnost leži za drugorazredne i trećerazredne gradove, koji su dosegli visoke cijene kuća i suočavaju se s velikim inventarom," rekao je Ni.

Među 70 glavnih gradova u Kini, 50 ih je zabilježilo mjesečni pad cijena za nove domove u lipnju, prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Najgori mjesečni rezultat bio je u Hangzhou, glavnom gradu provincije Zhejiang, gdje su cijene pale za 1,8 posto u lipnju.

U usporedbi s istim periodom prošle godine, Wenzhou u Zhejiang provincije bilježi najveći pad cijena, od 5,3 posto.

Kako se trend pada pojavljuje u sve više gradova, lokalne vlasti pokušavaju potaknuti tržište smanjivanjem restrikcija na kupovinu kuća. Do utorka, od 49 gradova koji su uveli politiku vlasništva, 31 ih je skinulo restrikcije za kupovinu kuća od kada je Hohhot, glavni grad Autonomne regije Unutrašnje Mongolije, postao prvi.

U ponedjeljak, Shijiazhuang, glavni grad Hebei provincije, otkazao je restrikcije vlasništva kod kupovine, a za njim je slijedio Wenzhou u utorak, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram