Zatvori
Poslovni Puls
31/07/2014

Lovrinčević: Ekonomija bi bolje stajala da ove vlade uopće nema

Ugledni hrvatski ekonomist i analitičar Željko Lovrinčević u razgovoru za Dnevno.hr žestoko je kritizirao postojeću vladajuću garnituru...

"Sasvim je izvjesno da bi ekonomija bolje stajala da vlade uopće nema. Ekonomija bi sama našla put, i da bi bilo bolje bez svih tih silnih eksperimenata praćenih radikalnim čišćenjem svih upravnih struktura, gdje je politička podobnost postala conditio sine qua non. Toga je u Hrvatskoj oduvijek bilo, zapošljavanja po političkoj podobnosti, ali nikad u ovom obimu. Posljednjih godina to je dovedeno do apsurda, to je postao način života", kaže Lovrinčević dodavši kako je porezno opterećenje u Hrvatskoj postalo neodrživo.

"Postoji Lafferova krivulja, jasno, kad vi povećavate porez preko neke granice pad osnovice je mnogo veći i porast stope oporezivanja ne može nadoknaditi taj pad, posljedica je manje prikupljenog poreza  unatoč većoj poreznoj stopi, jer ljudi jednostavno manje imaju i manje troše. To se uči na prvoj godini fakulteta, ali izgleda da Liniću i Lalovcu to nije previše jasno.

Ove godine deficit budžeta će biti 19 milijardi kuna – kad se napravi korektna računica, odnosno kad se dodaju i dugovi u zdravstvu i brodogradnji, Hrvatska ima budžetski deficiti od oko 6 % BDP-a, a to nema veze s onim što smo obećali EU, i što smo se obavezali provoditi. To će naravno povećati javni dug. Mi samo kupujemo vrijeme, a život ide nekim drugim ritmom.", kaže Lovrinčević.

"Struka je također krivac za ovakvo stanje, struka je ostala u low profileu. Struka ne istupa. Brinu se za vlastite egzistencije. Tko se usudio reći išta Slavku Liniću? A on je glavni krivac ovakvog stanja, on je ostavio Lalovcu kolabirani sustav, uništen. Hrvatska gubi postulate državnosti, iduća vlada će samo trebati potpisati bankrot. Hrvatska je lak plijen u raljama stranog kapitala - gledajte samo što radi Orban, čija Mađarska danas postiže odlične rezultate. Ali on se bavio stranim bankama i korporacijama, definiranjem njihove uloge u nacionalnoj ekonomiji, bavio se energetikom, "švicarcem", a čime se bavilo naše vodstvo? Problemima koji se tiču jedan do dva posto stanovništva. Smijali su mi se kad sam govorio da će kriza trajati bar sedam godina, a sad smo već u šestoj. A najgore je što mi još nismo došli do točke infleksije, do dna. Mi tek trebamo doći do recesije, za nas bi i to bio uspjeh.  Sve što ova vlada radi je kontraditkorno, cijeli se sustav vraća na početnu točku s koje su krenuli. Koja je onda njihova vizija? Hrvatska će, nakon Islanda, biti druga zemlja u kojoj će netko podnijeti prijavu protiv premijera zbog nedjelovanja i nerada. Odnosno, zbog lošeg gospodarenja i zbog neobnašanja svoje funkcije, zbog toga što je propustio raditi ono što je trebao raditi kao premijer. Hrvatska se u ove tri godine totalno urušila, nema volje, nema svjetonazorskih kapaciteta, nema tehničkih kapaciteta, Hrvatska je marginalizirana.", objasnio je Lovrinčević.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram