Zatvori
Poslovni Puls
31/07/2014

Sve manje zaposlenih u građevinskom sektoru

Kontinuirani negativni trendovi u građevinskom sektoru odražavaju se na kretanja broja zaposlenih. Naime, prema posljednjim podacima DZS-a za svibanj broj zaposlenih u građevinskom sektoru nastavio je s negativnim godišnjim stopama rasta čiji neprekinuti niz traje još od rujna 2009. Tako je s preko 102 tisuće koliko je iznosio broj zaposlenih u rujnu 2009. njihov broj smanjen na 69.261 u svibnju ove godine...

Pri tome kontinuirani pad broja zaposlenih bilježe djelatnosti gradnje zgrada, gradnje građevina niskogradnje te specijalizirane građevinske djelatnosti koje u odnosu na rujan 2009. redom bilježe pad broja zaposlenih od 39%, 26% te 27%. Najznačajnije smanjenje broja zaposlenih bilježi djelatnost izgradnje zgrada što i ne čudi s obzirom da je stambeno tržište snažno pogođeno krizom te da je prodaja stanova svedena na minimalne razine.

Uzimajući u obzir doprinos rastu broja nezaposlenih Hrvatska nije iznimka jer i u zemljama EU-a upravo građevinski sektor ima veliki udio. U razdoblju od 2010. do 2013. u Grčkoj i Španjolskoj zaposlenost u građevinskom sektoru pala je za više od 50% a u Bugarskoj, Irskoj, Portugalu i Sloveniji za 20 do 30% (u Hrvatskoj -25% u spomenutom razdoblju).

Djelatnost poslovanja nekretninama jedina bilježi povećanje broja zaposlenih u ovoj godini (od veljače ove godine godišnje stope rasta iznose preko 20%) čemu je pridonijelo i zapošljavanje na poslovima legalizacije nekretnina. Nadalje u djelatnost poslovanja nekretninama ubrajaju se i zaposleni u agencijama za nekretnine, u tvrtkama koje se bave upravljanjem nekretninama te iznajmljivači nekretnina čiji broj obično bilježi porast u turističkoj (pred)sezoni, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram