Zatvori
Poslovni Puls
01/08/2014

Lalovac: Plaće državnih i javnih službenika moraju se smanjiti

Ministar financija Boris Lalovac je u Rovinju potvrdio kako se na jesen ide u rebalans proračuna. Odgovarajući na pitanja novinara Lalovac je naveo kako je 30. lipnja deficit državnog proračuna iznosio oko 8,8 milijardi kuna, a kada se gleda ukupno, planirani godišnji deficit, kojeg smo prezentirali Europskoj komisiji, iznosi nešto manje od 13 milijardi kuna...

Dodao je kako intenzivno razgovara sa svim ministrima u Vladi koji su, smatra, svjesni situacije. Na tvrdnju novinara kako pojedini ministri nisu s odobravanjem prihvatili tu najavu, Lalovac je naglasio kako razgovori ministra financija s ostalim ministrima nisu nikada jednostavni, no ciljevi su jasni, prenosi HRT.hr.

Ministar je rekao i kako očekuje da se zdravstveni sustav, koji godinama gomila dugove i u čiju je sanaciju u dvije godine uloženo nešto malo manje od milijardu eura, pokuša racionalizirati.

Govoreći o najavi smanjenja plaća državnim i javnim službenicima kazao smatra da se racionalizacija u dijelu sustava plaća mora učiniti jer nije realan i dugoročno održiv omjer mirovina i plaća u kojem, kako je rekao oko 250 tisuća državnih i javnih službenika ukupno u sustavu troši 31 milijardu kuna, a 1,2 milijuna umirovljenika troši 36 milijardi kuna.

Na pitanje o najavi vanjskog zaduživanja rekao je kako još uvijek ne bi izlazio u javnost s iznosom vanjskog zaduživanja.

Lalovac je najavio nastavak kampanje i nagradnu igru Bez računa, se ne računa, čiji je nagradni fond 500 tisuća kuna. O najavi osnivanja poreznog USKOK-a Lalovac je kazao kako se uskoro kreće s tim uredom, koji se neće baviti sitnim prevarama, nego velikim kako bi, kao je rekao, i ovi "zlatni dečki" primjetili da netko pazi na njih.

Ministar Lalovac u Rovinju je s državnim tajnikom u bavarskom Ministarstvu financija Johannesom Hintersbergerom potpisao sporazum između poreznih uprava Hrvatske i Bavarske o pojačanoj suradnji na području oporezivanja.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram