Zatvori
Poslovni Puls
13/08/2014

Vipnetova dobit srezana za četvrtinu

Promjenom regulatornog okvira povodom ulaska Republike Hrvatske u EU, što se ogledalo kroz manje roaming prihode i kroz manje prihode od interkonekcije, uz smanjenje ukupne vrijednosti mobilnog tržišta, Vipnet je u prvih šest mjeseci ostvario 175,8 milijuna eura ukupnih prihoda....

To je 7,6 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, ali je trend smanjenja prihoda smanjen u odnosu na prvi kvartal. Kao rezultat manjih prihoda, EBITDA je smanjena za 26,2 posto te u prvih šest mjeseci 2014. iznosi 44,9 milijuna eura.

"Kombinacija regulatornih opterećenja i loše gospodarske situacije utjecala je na Vipnetove rezultate. Unatoč tome, u prvih smo šest mjeseci proveli unaprijed planirane investicije kako bismo ponudili najkvalitetniju uslugu i korisničko iskustvo. Raduje gotovo 20 postotni porast broja korisnika u fiksnom segmentu što dokazuje da transformacija Vipneta u konvergentnog operatora donosi dobre perspektive za budućnost. To je još značajnije uzimajući činjenicu da je vrijednost mobilnog tržišta u dramatičnom padu", rekao je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta.

Ukupan broj korisnika u mobilnoj mreži smanjen je za 3,8 posto te iznosi 1,83 milijuna, prevenstveno zbog smanjenja broja prepaid korisnika. Prosječni mjesečni prihod po korisniku (ARPU) u prvom polugodištu ove godine smanjen je za 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosi 10,8 eura, što je posljedica nižih cijena, roaminga i regulatornog smanjenja cijene terminacije poziva.

Broj kućanstava koja koriste Vipnetove fiksne komunikacijske i tv usluge u prvom je polugodištu ove godine porastao na 208 tisuća, što je za 16 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Istovremeno, prosječni prihod po liniji (ARPL) u prvom je polugodištu zbog utjecaja većeg broja korisnika koji su odabrali jednu od samostalnih usluga smanjen za 7 posto u odnosu na prvo polugodište 2013. godine te iznosi 21,4 eura. Broj fiksnih broadband linija je u odnosu na prvo polugodište 2013. godine porastao za 22,2 posto, dok je broj fiksnih glasovnih usluga u istom razdoblju porastao za 20,1 posto. Broj usluga kabelske televizije, IPTV-a i satelitske televizije u prvom je polugodištu ove godine porastao za 8,8 posto. U prvih šest mjeseci, Vipnet je zabilježio porast prihoda od fiksnih usluga za obećavajućih 9,8 posto.

Konsolidirane financijske rezultate Vipneta objavila je danas Telekom Austria Grupa u Beču.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram