Zatvori
Poslovni Puls
14/08/2014

Potvrđen rast maloprodaje u lipnju

Državni zavod za statistiku objavio je konačne podatke o prometu trgovine na malo za lipanj potvrđujući njihove prve rezultate, realni godišnji rast od 0,1% te nominalni pad od 0,7%. U odnosu na svibanj, prema desezoniranim podacima, promet u trgovini na malo bilježi rast i u nominalnim i u realnim iznosima (1,1% odnosno 1,3%). Promatrano prema izvornim, neprilagođenim indeksima trgovina na malo zabilježila je realan godišnji rast od 1,1% odnosno 5,6% mjesečno...

Na lipanjske podatke o prometu u trgovini na malo vjerojatno se prelio pozitivan utjecaj početka turističke sezone (rast na mjesečnoj razini), ali i vrlo niske baze. U dugom tromjesečju rast trgovine na malo prema izvornim neprilagođenim indeksima realno je iznosio 0,7% što bi moglo ublažiti očekivanja o kontrakciji gospodarstva u drugom tromjesečju.

U strukturi nominalnog indeksa prometa od trgovine na malo najveći udio imaju nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama s udjelom od čak 38,3%, a slijedi ga promet motornim gorivima i mazivima s udjelom od 21%. U lipnju predrecesijske 2008. udio nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namirnicama iznosio je 26,4%; dok je udio motornih vozila, dijelova i pribora za motorna vozila bio 9,3% (ove godine taj udio se snizio na razinu od svega 2,5%). Značajna promjena u strukturi prometa trgovine na malo govori o racionalnom ponašanju potrošača za vrijeme gospodarske krize gdje prosječan potrošač odgađa kupovinu luksuznijih dobara dok je najveći dio potrošnje usmjeravan na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba (prvenstveno živežnim namirnicama).

"Nastavak nepovoljnih kretanja na tržištu rada, visoki potrošački pesimizam i slabi izgledi oporavka i dalje će obuzdavati ionako slabu osobnu potrošnju. Stoga ostajemo pri procjeni blage realne stope rasta trgovine na malo od 0,2% godišnje", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram