Zatvori
Poslovni Puls
20/08/2014

Dukat, Konzum, Kutjevo i KTC kažnjeni zbog narušavanja tržišne utakmice

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) proglasila je ništetnim sporazume koje su sklopili Dukat i Konzum te Kutjevo i KTC, a zbog kršenja Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (ZZTN) sudionicima tih sporazuma izrekla je upravno-kaznene mjere u ukupnom iznosu od 1,63 milijuna kuna...

Agencija je u oba slučaja utvrdila da je riječ o zabranjenim vertikalnim sporazumima kojima se na štetu potrošača narušava tržišno natjecanje, navodi se u priopćenju Agencije.

Kod sporazuma između Dukata i Konzuma te Kutjeva i KTC-a Agencija je utvrdila da je u oba slučaja riječ o teškom ograničenju tržišnog natjecanja jer su ugovorne odredbe kojima se ugovaraju fiksne ili minimalne cijene uvijek zabranjene, neovisno o tome jesu li stvarno bile u primjeni te neovisno o veličini tržišnog udjela sudionika sporazuma. Naime, takvim se odredbama trgovcu onemogućava da slobodno formira cijene što je izravno protivno interesima krajnjeg kupca odnosno potrošača, navode iz Agencije.

Dukatu je izrečena upravno-kaznena mjera u iznosu od 800 tisuća kuna, a Konzumu od 600 tisuća kuna. Kutjevu je izrečena upravno-kaznena mjera u iznosu od 130 tisuća kuna, a KTC-u od 100 tisuća kuna.

U oba slučaja Agencija smatra da je izricanjem simboličnih upravno-kaznenih mjera u takvim iznosima postignut cilj primjerenog kažnjavanja poduzetnika te da će se postići posebni preventivni učinak kod njih, ali i opći preventivni učinak kao upozorenje drugim poduzetnicima da se ne upuštaju u kršenje propisa o tržišnom natjecanju. Naime, propisi o zaštiti tržišnog natjecanja prisilne su naravi te poduzetnici moraju postati svjesni da ih nije moguće mijenjati međusobnim sporazumima, ističu iz Agencije.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram