Zatvori
Poslovni Puls
20/08/2014

Evo tko ima najveće svjetske zalihe zlata

Središnje banke u svijetu su u drugom kvartalu ove godine kupile 118 tona zlata, što je porast od 28 posto u odnosu na godinu ranije pokazuje izvješće World Gold Councila...

Europska središnja banka u suradnji sa središnjim bankama zemalja EU potpisala je četvrti Sporazum o zlatu kojim se dogovora da središnji bankari neće prodavati znatne količine zlata u idućih pet godina.

Promatrano pojedinačno po zemljama, najviše zlata u drugom kvartalu kupila je Rusija, koja u rezervama ima 1.100 tona zlata što je ujedno i 9,7 ukupnih ruskih rezervi. Globalne zalihe zlata krajem proteklog mjeseca iznosile su 31.812 tona.

Po dvije i pol tisuće tona zlata u rezervama imaju Francuska i Italija. Oko tri i pol tone zlata u svojim trezorima ima njemački Bundesbank.

Više zlata od Njemačke, Italije i Francuske zajedno drži SAD. Najveće svjetskog gospodarstvo drži i najveću pojedinačnu zalihu zlata na svijetu tešku 8,2 tisuće tona.

Američke zlatne rezerve 1952. godine bile su 20,6 tisuća tona te su ispod 10 tisuća tona pale tek 1968. godine.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram