Zatvori
Poslovni Puls
21/08/2014

EU Srbiji neće dopustiti parazitiranje na ruskim sankcijama?

Ministri vanjskih poslova EU-a su na sastanku prošlog petka jasno dali do znanja zemljama kandidatkinjama kako, iako strogo pravno gledajući to ne mogu zabraniti, očekuju od kandidata da se ne okoriste sankcijama koje je Rusija nametnula Uniji, rekli su izvori iz Bruxellesa za Betu...

Izrazili su svoja očekivanja oko toga da se kandidati za članstvo, s osobitim naglaskom na Srbiju i Tursku, i druge zemlje suzdrže od zauzimanja vakuuma koji se stvorio sada kada su europskim izvoznicima hrane nametnute sankcije na ruskom tržištu.

Službenici iz Europske komisije naglasili su kako se tu prvotno radi o "moralu i solidarnosti", ali su naglasili i kako su mnogi u "EU pomalo zatečeni i ljuti na sve kandidate za članstvo, jer smatraju da je suzdržavanje od preuzimanja tržišta europskim izvoznicima u Rusiju pitanje solidarnosti i zajedničkih vrijednosti" te ističu kako će "sljedeći put kad EU bude trebala iskazati solidarnost sa kandidatima, imati na umu i kakvu solidarnost su oni pokazali prema Uniji, kada je njoj to bilo potrebno, prenosi Beta.

Ekonomska šteta koju će ruske sankcije izazvati za EU vjerojatno će iznositi nekoliko stotina milijuna eura, što je potaknulo mnoge spekulacije u medijima o tome tko bi, i na koji način, mogao "nadoknaditi" svu tu proizvodnju.

Europska komisija je u utorak oslobodila 125 milijuna eura kako bi se pomoglo europskim proizvođačima voća i povrća koji su zahvaćeni sankcijama, a uskoro će uslijediti i mjere pomoći za ostale grane proizvodnje i industrije koje više nemaju pristup ruskom tržištu.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram