Zatvori
Poslovni Puls
22/08/2014

Evo gdje su zapele "strateške" investicije

Dobro je pitanje zašto nema više investicija, a ne zašto nema investicija. Jer, investicija ima kao i prije, ili nešto manje, no njihova je kvaliteta puno veća. Prije se investiralo u naše telekomunikacije, naftne kompanije, a sada se investira u hotele, proizvodne pogone, naglasio je Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost, gostujući u HTV-ovom Dnevniku 3...

Zakon o strateškim investicijama opet je potaknuo vječnu temu: zašto u Hrvatskoj nema investicija. Prije devet mjeseci i 25 dana Sabor je izglasao Zakon o strateškim investicijama. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić tada je kazao da je donesen nakon dugo vremena, bitke i borbe oko njega. Toliko je pomno bio osmišljen da se sada mora mijenjati.

Država je shvatila da u pripremnoj fazi projekta investitori ne mogu osigurati sav novac. Vlada je uvidjela i da treba još ljudi koji će raditi na strateškim projektima jer oni nisu mačji kašalj. Ekonomisti nisu impresionirani Zakonom. Uvijek ispočetka moraju ponavljati koje su glavne prepreke investitorima. One su navedene i u takozvanoj Bijeloj knjizi, prvom dokumentu o stranim ulaganjima: često mijenjanje zakona, pravni problemi na lokalnoj razini, Zakon o radu i drugo.

"Što se tiče Zakona o strateškim investicijama, prestrogi su bili kriteriji. Nedorečenost propisa, često mijenjanje zakona i predugi sudski postupci najveći su problemi koje ističu investitori. Jer, za investiranje je bitna predvidljivost. No valja istaknuti da su birokratske barijere ipak smanjene: npr. nijedan investitor s kojim mi surađujemo nije čekao građevinsku dozvolu dulje od 21 dana", rekao je Novinić.

Do sada je 5 projekata proglašeno strateškim. Vrijedni su 15 milijardi kuna. Još sedam ih je u proceduri, a čak 28 projekata je odbačeno, uglavnom zbog nepotpune dokumentacije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram