Zatvori
Poslovni Puls
22/08/2014

Srbija i BiH odbile nametnuti sankcije Rusiji

Nakon izričitog zahtjeva Bruxsellesa, bosanski i srbijanski dužnosnici odbili su se priključiti sankcijama koje je EU nametnula Rusiji zbog njezine uloge u ukrajinskoj krizi.BiH ne može odgovoriti zahtjevima EU-a da se pridruži politici sankcioniranja Rusije zbog ukrajinske krize jer bi time svom gospodarstvu nanijela nenadoknadivu štetu, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić za sarajevsko 'Oslobođenje'...

On tvrdi kako vlastima BiH do sada nitko nije ponudio obrazloženje izjave Europske komisije kojom se poziva na usklađivanje vanjske politike zemalja-potencijalnih članica EU s onom koja se vodi iz Bruxellesa. Tučić je konstatirao kako EU nije ponudila BiH ništa za uzvrat ukoliko se pridruži sankcijama protiv Rusije.Ustvrdio je i kako se BiH 'ne mogu isporučivati zahtjevi' da svoje djelovanje automatski prilagođava mjerama koje Unija provodi na temelju vlastite zajedničke vanjske i sigurnosne politike jer, primjerice, između Sarajeva i Bruxellesa nije na snazi ni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) iako je on potpisan još 2008.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH izvjestili su kako u tu zemlju niti jedna ruska tvrtka nije uputila zahtjev za kupnju poljoprivrednih proizvoda nakon što je njihov izvoz na rusko tržište zabranila EU. Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je beogradskom tisku da će Srbija zadržati svoju poziciju prema Rusiji i ukrajinskoj krizi i da ne može sudjelovati u sankcijama Europske unije Rusiji.

Međutim, dodao je, 'neminovno je postupno usuglašavanje naše vanjske politike s EU kao dio procesa europskih integracija. Ruski veleposlanik u Srbiji Aleksandar Čepurin je prošlog tjedna u intervjuu beogradskom tisku poručio kako bi 'Srbija pucala sama sebi u nogu kad bi uvela sankcije Rusiji'.

Jedan od vodećih ruskih trgovinskih lanaca Diksi zainteresiran je za povećanje uvoza voća i povrća iz Srbije, objavilo je na svojoj internetskoj stranici srbijansko ministarstsvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Izaslanstvu ovog trgovinskog lanca na čelu s potpredsjednikom za logistiku i međunarodnu suradnju Maratom Magejevom domaćin u Beogradu bio je srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić, a najavljen je i niz sastanaka s najvećim proizvođačima i izvoznicima voća i povrća u Srbiji. Nakon sastanka očekuju da će potpisati prve ugovore sa srpskim partnerima i najavljuju da će u tom slučaju prve isporuke robe za Rusiju krenuti već sljedećeg tjedna, navedeno je na web stranici srbijanskog ministarstva, prenosi HRT.hr.

TEME: / / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram