Zatvori
Poslovni Puls
25/08/2014

Microsoft od američkih poreznika krije 93 milijarde dolara

Da velike američke kompanije novac od poreznika skrivaju u "offshore" destinacijama nije velika tajna niti je riječ o ilegalnoj praksi...

Jedna od tih kompanija je i Microsoft koji u svojim međunarodnim podružnicama trenutno drži zalihe gotovine od 93 milijarde dolara.  To je značajno više od prošlogodišnje 76,4 milijarde dolara, objavio je think tank Citizens for Tax Justice.

Kada bi Microsoft povukao ove novce u SAD - bio bi prisiljen platiti porez od 29,6 milijardi dolara. Ovakvo ponašanje u skladu je sa svim poreznim pravilima i ne predstavlja kršenje zakona, međutim brojni građani i aktivisti traže "poštenije" poslovanje koje bi podrazumijevalo i svojevrsno oporezivanje ovih "skrivenih" dolara.

Microsoft nije jedna kompanija koja se služi ovom metodom "skrivanja" od nemilosrdnih američkih poreznika. Apple je prošle godine prijavio 137,7 milijardi dolara na offshore računima, Cisco 48 milijardi, HP 38 milijardi, a Google 39 milijardi.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram