Zatvori
Poslovni Puls
29/08/2014

Kinezi zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku

Li Keqiang, kineski premijer, sastao se danas s Josipom Lekom, predsjednikom hrvatskog Sabora, u Nanjingu kojeg je Leko posjetio povodom sudjelovanja u svečanosti zatvaranja 2. ljetnih Olimpijskih igara mladih...

Li Keqiang je na sastanku naveo da Kina gleda Hrvatsku kao vjernog i dobrog prijatelja, partnera u EU i među zemljama Srednje i Istočne Europe. Kina zajedno s Hrvatskom želi uložiti napore da spoji velike potrebe Hrvatske u infrastrukturi i prometu s prednostima kapaciteta Kine u proizvodnji opreme, da bi gospodarska suradnja između dviju zemalja postigla novu fazu. Istovremeno, dvije zemlje trebaju pojačati međuparlamentarnu komunikaciju, povećati kulturnu razmjenu, učvrstiti tradicionalno prijateljstvo te promovirati razvoj sveobuhvatnih suradničkih partnerskih odnosa između Kine i Hrvatske.

Li je istovremeno istaknuo da je suradnja između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe korisna ne samo za promociju bilateralnih odnosa, nego i za produbljenje kinesko-europskih odnosa te da postoje mogućnosti za još sveobuhvatniji i balansiraniji razvoj kinesko-europskih odnosa. Li je izrazio želju da Hrvatska igra veću ulogu u razvoju kinesko-europskih odnosa te u suradnji između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe.

Josip Leko izjavio je da Kina uvijek drži ravnopravni stav prema velikim i malim zemljama te tako igra važnu ulogu u međunarodnim poslovima. Hrvatska i Kina su dugogodišnje prijateljske zemlje, a Hrvatska zajedno s Kinom želi povećati suradnju na raznim područjima zbog obostrane koristi te promovirati dugoročni i stabilni razvoj između Hrvatske i Kine. Hrvatska će igrati aktivnu ulogu u razvoju europsko-kineskih odnosa i suradnji između zemalja Srednje i Istočne Europe i Kine.

"Želimo jaču gospodarsku suradnju i kineska ulaganja u Hrvatsku, stoga sam i poveo sa sobom izaslanstvo hrvatskih gospodarstvenika kako bi s kineskim partnerima pronašli projekte od zajedničkog interesa", izjavio je Leko.

O mogućim projektima za to vrijeme su u Pekingu s predstavnicima kineskih gospodarstvenika konkretnije razgovarali predstavnici Hrvatske gospodarske komore i šest hrvatskih tvrtki – Podravke, Vindije, Končar Elektroindustrije, Zagreb Montaže, Luke Rijeka i Lučke uprave Rijeka, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram