Zatvori
Poslovni Puls
02/09/2014

Njemački BDP narastao za 0,8 posto u drugom kvartalu

Smanjenje investicija i usporavanje vanjske trgovine razlozi su usporavanja gospodarskog rasta Njemačke u drugom tromjesečju ove godine, prvom padu u posljednjih godinu dana, što je zabrinulo prvu ekonomiju EU u trenutku kada se počinju osjećati posljedice ukrajinske krize i sankcija...

Njemački bruto domaći proizvod u razdoblju od siječnja do lipnja pao je za 0,2 posto u odnosu na prvo tromjesečje ove godine, potvrdio je danas Savezni zavod za statistiku (Destatis) preliminarne rezultate od 14. kolovoza.

U prvom kvartalu ove godine, Njemačka je zabilježila gospodarski rast od 0,7 posto, prenio je AFP.

Gospodarski rast u drugom tromjesečju prošle godine na godišnjoj razini iznosio je 0,8 posto poslije kvartalnog rasta od 2,5 posto u prva tri mjeseca 2013. godine.

Obujam vanjske trgovine, tradicionalnog motora njemačkog gospodarstva smanjen je za 0,2 postotna boda u drugom tromjesečju tekuće godine, dok je potrošnja kućanstava zabilježila pozitivne rezultate.

„Domaća potrošnja biće glavni pokretač gospodarskog rasta u ovoj godini i moguće je da će izvoz osjetiti posljedice ukrajinske krize i sankcija“, ocjenjuju analitičari njemačke Postbanke.

Investicije su u drugom kvartalu ove godine smanjene za 2,3 posto na godišnjoj razini.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram