Zatvori
Poslovni Puls
02/09/2014

Novi udar za Europu: Rusi i Kinezi kreću u izgradnju zajedničkog plinovoda

Kina i Rusija će ovoga vikenda, u sklopu provedbe potpisanog ugovora o opskrbi prirodnim plinom, započeti izgradnju zajedničkog plinovoda u ruskom istočnom Sibiru...

Zamjenik kineskog premijera Zhang Gaoli je u nedjelju navečer iz Moskve doletio u Jakutsk, glavni grad republike Jakutske, kako bi prisustvovao svečanom otvorenju početka izgradnje ruskog dijela Istočnog toka kineskog-ruskog plinovoda.

Zhangovo prisustvovanje svečanosti odražava važnost koju kineska vlada pridaje sveobuhvatnom strateškom partnerstvu s Rusijom, a bilateralnu suradnju će proširiti na šira područja i višu razinu.

Zavarivanje prvih cijevi je započelo još jučer, a Rusi su taj plinovod nazvali "Sibirska snaga".

Prema potpisanom ugovoru, čijem su potpisivanju svjedočili kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom svibnja u Šangaju, Kina će u razdoblju od 30 godina, počevši od 2018., svake godine zaprimiti 38 milijuna kubičnih metara prirodnog plina.

Ruski dioničari Gazpromovog plinovoda očekuje kako će ukupna ulaganja u projekt premašiti 5 milijardi dolara.

Predsjednik uprave Gazproma Aleksej Miller je u subotu izjavio kako je ugovor o opskrbi plina dobar počaetak bilateralne suradnje u oblasti prirodnog plina.

Izjavio je da ruska strana radi na provedbi sporazuma kojeg su postigli predsjednici Putin i Xi te da će nedvojbeno izgraditi planirani Istočni tok plinovoda i putem njega izvoziti plin u Kinu.

Početak izgradnje označava veliki korak u provedbi sporazuma koji su postigli Xi i Putin.

Ruski dio plinovoda će povezati sibirska plinska polja u Kovjktinu i Čajandinus istočnim lučkim gradom Vladivostokom, obuhvaćajući ukupnu udaljenost od približno 4000 km, prenosi CRI.

TEME: / / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram