Zatvori
Poslovni Puls
02/09/2014

RBA: Očekujemo tek blagi rast turističkog sektora ove godine

Prema prvim rezultatima DZS-a o turističkom prometu ostvarenom u komercijalnim smještajnim objektima u srpnju je ukupni broj dolazaka turista (domaćih i stranih) porastao za 1% u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine...

Pri tome su strani turisti, koji u strukturi ukupnih registriranih dolazaka čine preko 93% ostvarili 1,4% više dolazaka u odnosu na srpanj 2013. godine, dok su domaći turisti zabilježili pad broja dolazaka od 4,1% što je prvenstveno odraz slabije kupovne snage i negativnih kretanja na tržištu rada.

Istovremeno, turistički pokazatelj o broju ostvarenih noćenja u srpnju zabilježio je godišnji pad od 2,1%.

Iako je rast broja ukupnih dolazaka posljedica rasta dolazaka stranih turista, u srpnju je podbacio broj njihovih noćenja (-2% na godišnjoj razini), dok su noćenja domaćih turista manja za 3% na godišnjoj razini. Podaci za srpanj evidentno pokazuju izvjesna pogoršanja na godišnjoj razini, jednim dijelom iz razloga neočekivano loše meteorološke situacije tijekom promatranog mjeseca (naime, zabilježeno je u prosjeku dvadeset kišnih dana u srpnju), a drugim dijelom zbog znatnijeg podbačaja u dolascima domaćih turista. Kumulativni podaci za prvih sedam mjeseci registrirali su 6,969 milijuna ukupnih dolazaka turista, što je 4,4% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine (od toga se preko 87% odnosi na dolaske stranih turista koji su u promatranom razdoblju ostvarili godišnji rast od 4,9%). Više zabrinjava pokazatelj kumulativnog broja noćenja turista za prvih sedam mjeseci koji je ostvaren na razini 33,346 tisuća što predstavlja blagi rast od 0,8% u usporedbi s prvih sedam mjeseci 2013. godine.

"Naime, relativno kraće trajanje turističkih noćenja potencijalno znači i manju realnu potrošnju, stoga je za očekivati da će financijski pokazatelji o prihodima od putovanja biti u fokusu izvješća o bilanci plaćanja RH. Ipak zadržavamo prognozu o blagom rastu prihoda od turizma (putovanja) i tijekom 2014. godine", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram