Zatvori
Poslovni Puls
02/09/2014

Srpanj donio novi rast industrijske proizvodnje

Nakon što je u lipnju industrijska proizvodnja zabilježila razmjerno snažan pad prekinuvši oporavak koji je trajao od početka godine, posljednji podaci DZS-a za srpanj pozitivno su iznenadili tržište...

Naime, obujam industrijske proizvodnje prema desezoniranim podacima u odnosu na lipanj porastao je 2,1% pozitivno doprinoseći i godišnjem rastu industrijske proizvodnje koji je iznosio 1,4% (i prema kalendarskim i prema izvornim indeksima). Godišnja stopa rasta najviša je od siječnja ove godine. Kumulativno u prvih sedam mjeseci industrijska proizvodnja viša je za 0,8%, a posljedica je učinka baznog razdoblja te jačanja inozemne potražnje na izvoznim tržištima RH.

Prema NKD-u rast industrijske proizvodnje u srpnju došao je isključivo od prerađivačke industrije koja je u promatranom mjesecu porasla 2,5% na godišnjoj razini nastavljajući tako svoj pozitivan doprinos ublažavanju negativnih kretanja u gospodarstvu. Naime, podaci o bruto dodanoj vrijednosti u prvoj polovici godine potvrđuju da je upravo prerađivačka industrija ublažavala nastavak negativnih stopa rasta BDV-a. U djelatnostima rudarstva i vađenja te opskrbe električnom energijom plinom, parom i klimatizacija obujam industrijske proizvodnje smanjen je za 4,8% odnosno 7,8% na godišnjoj razini.

Prema GIG-u nakon tri mjeseca rasta kapitalni proizvodi su pali za 0,4%, dok je energija uslijed povoljnih hidroloških uvjeta nastavila s smanjenjem proizvodnje i to po godišnjoj stopi od 4,2%. Naposljetku, intermedijarni proizvodi, trajni i netrajni proizvodi za široku potrošnju zabilježili su redom godišnje stope rasta 2,6%,8,2% i 2,5%.

"Do kraja godine očekujemo blago pozitivne stope rasta obujma industrijske proizvodnje. Na odmak od pozitivnih trendova zasigurno bi moglo utjecati usporavanje oporavka u Europskoj uniji te posljedično manja potražnja za hrvatskim proizvodima. S druge strane oporavak domaće potražnje ne možemo očekivati obzirom na slabo tržište rada pa će poticaj s te strane izostati. Ipak nakon pet godina 2014. bi mogla donijeti pozitivnu stopu rasta obujma industrijske proizvodnje koju prognoziramo na razini od 0,5%", objavili su danas analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram