Zatvori
Poslovni Puls
03/09/2014

Snažan pad maloprodaje u srpnju!

Prema preliminarnim kalendarski prilagođenim podacima DZS-a, promet u trgovini na malo je nakon vrlo blagog lipanjskog rasta od 0,1%, u srpnju zabilježio razmjerno snažan godišnji pad. Naime, u odnosu na srpanj 2013. godine promet u trgovini na malo realno je niži za 2% (nominalno za 2,4%). Spomenuta stopa pada najviša je od ožujka prošle godine. Na mjesečnoj razini prema desezoniranim podacima zabilježen je također pad prometa u trgovini na malo i to u realnim iznosima za 1,7% te nominalnim za 1,2%...

Pri tome je negativan utjecaj (i na godišnjoj i na mjesečnoj razini) vjerojatno došao i od razmjerno lošijih rezultata iz turističkog sektora gdje je zabilježen pad u noćenjima turista što se potencijalno odrazilo i na obujam njihove potrošnje (dok su s druge strane u lipnju zabilježeni povoljni rezultati fizičkih pokazatelja u turizmu).

S druge strane, promatrano prema izvornim, neprilagođenim indeksima promet u trgovini na malo zabilježio je rast na mjesečnoj razini (+13% nominalno odnosno +13,8% realno) dok su na godišnjoj razini zabilježene negativne stope rasta (-2,7% nominalno odnosno -2,1% realno). Za četvrtak 11. rujna predviđena je objava konačnog priopćenja trgovine na malo po djelatnostima.

Osim lošijih podataka iz turističkog sektora doprinos negativnim kretanjima u maloprodaji i dalje dolazi od vrlo slabog tržišta rada (koje karakterizira niska zaposlenost i visoka nezaposlenost), visoke razine potrošačkog pesimizma te nepovoljnih očekivanja glede oporavka hrvatskog gospodarstva. Stoga, uz očekivano vrlo blagu realnu stopu rasta (od svega 0,2%) ni 2014. neće biti godina oporavka prometa u trgovini na malo, objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram