Zatvori
Poslovni Puls
04/09/2014

Hrvatske IT tvrtke zajednički nastupaju na CeBIT-u u Istanbulu

Hrvatske ICT tvrtke, njih 29, predstavit će se na sajmu CeBIT u Istanbulu koji će se održati od 11. do 14. rujna, najavljeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu gospodarstva...

Riječ je o najvećem zajedničkom nastupu na takvom sajmu u povijesti hrvatske ICT industrije i jednom od najvećih u posljednjih 20-tak godina, a ostvaren je uz organizaciju HGK, HUP-a i Ministarstva gospodarstva.

Zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić kazao je kako je ICT sektor jedan od najvažnijih pokretača razvoja hrvatske industrije i ukupnog gospodarstva, a koliko se pažnje posvećuje tom sektoru pokazuje i opredjeljenje da je ICT jedna od strateških industrija u Hrvatskoj.

ICT je strateška grana i to je vidljivo i iz industrijske strategije koja će uskoro biti na Vladi, rekao je Leverić.

Napomenuo je kako ICT sektor čini oko 4,5 posto hrvatskog BDP-a te kako očekuje nastavak velikih ulaganja cijele te industrije.

Velika su očekivanja, kako je rekao, i od 29 tvrtki koje će predstavljati hrvatsku ICT industriju na jednom od najznačajnijih svjetskih sajmova u Turskoj.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić je kazao kako se Hrvatska po ICT konkurentnosti nalazi na 46. mjestu od 148 zemalja svijeta, što predstavlja rast u odnosu na godinu ranije, a vrijednost tržišta iznosi oko 2,77 milijardi američkih dolara.

Upravo ti pokazatelji govore o potrebi snažnijeg plasmana i pozicioniranja domaće ICT industrije na izvoznim tržištima, na čemu HUP aktivno radi, kazao je Majetić.

U HUP-u pozdravljaju spremnost Ministarstva gospodarstva da se uključi u organizaciju promocije hrvatske ICT industrije na sajmu u Istanbulu, kao i svim projektima koji će doprinijeti boljoj poziciji ICT-a koja je i prepoznata kao strateška industrijska grana.

I potpredsjednik HGK Domagoj Juričić pozdravlja činjenicu što je Ministrstvo gospodarstva ICT sektor prepoznalo kao stratešku granu gospodarstva.

No, Juričić ističa kako žele ići korak dalje i tražiti jasnije razlikovanje podkategorija ICT sektora u industrijskoj strategiji, kako bi se uistinu mogao otkriti razvojni potencijal branše te joj se omogućilo prerastanje u kvalitetno organiziranu industrijsku granu visoke dodane vrijednosti koja sada bilježi oko 30 tisuća zaposlenih i udjel u BDP-u od oko četiri posto.

Inače, prema iznesenim podacima, u posljednjih pet godina, informacijska i komunikacijska tehnologija, a posebno razvoj softvera i računalnih usluga bilježi rast izvoza od čak 78 posto.

Vrijednost izvoza računalnih usluga i softvera krajem 2012. dosegla je 1,065 milijardi kuna, a zaposlenost u sektoru računalnog programiranja porasla je za 20 posto.

Na CEBIT-u Istanbulu sudjelovat će 29 tvrtki iz Hrvatske: Citus d.o.o., CROZ d.o.o., Ekobit d.o.o., Ericsson Nikola Tesla d.d., GDi d.o.o., HR pro d.o.o., HSM-INFORMATIKA d.o.o., Implementacija snova, d.o.o., IN2 d.o.o., Infosistem d.d., Infosit d. o. o., IT sistemi-nove tehnologije d.o.o., Login d.o.o., Megatrend poslovna rješenja d.o.o., Mrežne tehnologije Verso, d.o.o., Multicom d.o.o., Neos d.o.o., Netgen d.o.o., Omega software d.o.o., Perpetuum mobile, d.o.o., Poslovna inteligencija d.o.o., Projektura j.d.o.o., Senso IS d.o.o., SPAN d.o.o., STORM grupa d.o.o., Studio djetelina d.o.o., Tesla d.o.o., VAMS tec d.o.o. i Webteh d.o.o.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram